De ce sunt oamenii atât de înnebuniți după artificii

de: Andreea Cuzub
07 07. 2018

Nu există nicio îndoială că oamenii iubesc artificiile, dar care este motivul din cauza căruia oamenii le percep atât de atrăgătoare și euforice?

Răspunsul întrebării s-ar putea să nu fie cel la care te așteptai. Daniel Glaser, neurochirurg și directorul Science Gallery London din Marea Britanie, spune că motivul pentru care ne plac atât de mult artificiile este pentru că ne sperie.

Explicația este una ciudată, dar Glaser afirmă că, la fel ca fulgerul, luminile artificiilor ne avertizează de ceva – cum ar fi sunetul pe care artificiile îl fac atunci când explodează. Acesta activează amigdala cerebrală, zona în care se naște senzația de frică.

După ce luminile au simulat anticiparea unui „pericol”, sunetul produs de artificii îi confirmă creierului această percepție. Ca un răspuns, centrele de recompensă eliberează un val de dopamină.

Dar de ce un lucru de care ne temem ajunge să ne provoace o bucurie? Glaser spune că temerea indusă de focurile de artificii este una controlată. După ce am văzut mai multe artificii și ne-am obișnuit cu ele, creierul ajunge să anticipeze zgomotul produs. Iar asta nu se compară cu o furtună de descărcări electrice, când nu putem anticipa când sau cât de sonor va fi tunetul.

„Oamenii par să fie încântați de anticiparea unei experiențe ușor înfricoșătoare”, a declarat Glaser. De asemenea, el spune că artificiile generează anticiparea sunetului, iar această satisfacție le face atât de interesante.

Cercetătorul spune că focurile de artificii sunt interesante și datorită culorilor unice. El declară că acestea sintetizează noi unde de culori pe care nu le putem vedea în mod normal. Din această cauză focurile de artificii nu sunt la fel de interesante atunci când le vezi la televizor sau într-o postare de Instagram.