Ce nu știai despre mingea fără de care Cupa Mondială n-ar fi fost posibilă
E 29 iunie, pauză la Cupa Mondială. E, totodată, o ocazie excelentă să vedem fotbalul de la firul ierbii, acolo unde se nasc performanțele și se plânge, la înfrângere, cel mai tare. Și totul pleacă de la minge.
E greu să stai de vorbă cu cineva în perioada asta, dacă nu e la o bere cu un televizor mare în față. Toată atenția este concentrată asupra unui spectacol cu gladiatori numit cupa mondială de fotbal. Orice lucru ai spune nimic nu îi atrage pe cei care se uită hipnotizați la jucătorii din teren și la o minge care trebuie să intre în una dintre porți.
Poate în acest context nu ar fi rău să ai idee cum a apărut această invenție, mingea de fotbal, care deși ți s-ar putea banală este rodul unei evoluții îndelungate.
Charles Goodyear este considerat inventatorul mingii moderne de fotbal, însă jocuri asemănătoare fotbalului au fost practicate încă din cele mai vechi timpuri. Așa că nu ar trebui să ne mire adicția cu care unii privesc acest sport. Obiectul folosit în acest sens, a avut de-a lungul timpului mai multe forme, iar materialele din care era confecționat dovedesc inventivitatea și originalitatea oamenilor.
Când a apărut mingea și din ce era făcută
Cea mai veche minge a fost datată încă din Antichitate și era umplută cu diferite materiale pentru a ajunge rotundă.
În China, care azi nu mai e așa o mare putere în fotbal, acum aproximativ 3.000 de ani se folosea piele de animal pentru a confecționa mingea.
Strămoșii mexicanilor și sud-americanilor de azi, civilizațiile maya și cea aztecă, foloseau produsul obținut de la arborele de cauciuc pe post de minge.
Egiptenii erau și ei invetivi, iar strămoșii lui Mo Salah făceau mingi din intestine de felină și piei, pe care le umpleau cu semințe, iar grecii pânză umplută cu păr. Abia în perioada medievală au apărut primele baloane umplute cu aer.
După ce a început să se utilizeze cauciucul și regulile fotbalului au fost inventate, a apărut mingea pe care o cunoaștem astăzi.
Între fotbal și turniruri, distracțiile din Evul Mediu
În perioada medievală, fotbalul devenise un sport popular. Prin urmare, o mai mare atenție a fost acordată confecționării balonului. Cel mai comun material folosit în acest scop a fost vezica de animal.
Chiar dacă anul acesta nu au ajuns la Cupa Mondială, spre disperarea fanilor lor, pe la 1.600, italieni foloseau vezica de porc pentru a juca fotbal. Cu toate acestea, balonul se spărgea ușor și nu era neapărat rotund.
De când a devenit sport si a dus spre Cupa Mondială
În secolul al XIX -lea fotbalul ajunsese să fie un sport și nu mai era doar o joacă. Intrase în liga mare! Abia acum am putea vorbi despre invenția lui Charles Goodyear din 1855. Era prima minge de fotbal ale cărei forme sunt cele de astăzi apare atunci.
Goodyear a găsit o nouă metodă de a trata cauciucul, făcându-l, astfel, mai tare și mai durabil. Metoda a fost numită vulcanizare. Inițial, Goodyear s-a remarcat prin descoperirea, în 1839, a acestui procedeu. El și-a dat seama că, dacă cauciucul este tratat cu sulf, nu mai este rigid și rezistă la temperaturi scăzute.
Aceste lucruri au dus, treptat, la mai multe multe modificări, printre care și introducerea unei noi mingi de fotbal, mult mai potrivită pentru nevoile acestui sport. În 1855, a aplicat același tratament mingiei și iată ce a ieșit.
În 1872 au fost stabilite dimensiunile pe care trebuie să le aibă mingea, păstrate până în prezent.
Cum am ajuns la Cupa Mondială din prezent
Până în Rusia 2018, sunt 100 de ani de istorie. În 1930, a avut loc prima ediție a Cupei Mondiale, în Uruguay. Dacă îți vine să crezi și România a fost prezentă atunci. Acest eveniment, dar și cele care au urmat, au dus la inovații în ceea ce privește mingea de fotbal. Pentru a deveni mai vizibilă pentru jucători și spectatori, mingea fost vopsită în diferite culori, iar în 1974 a fost declarat pentru prima dată un balon oficial al Cupei Mondiale.
Recent, un american a inventat o minge indestructibilă. Nu poate fi dezumflată, nu se poate îmbiba cu apă şi este construită să reziste folosirii intense. Aceasta a fost creată pentru a ajuta copiii din zonele mai puțin dezvoltate.