Cum să îți asiguri internet mai bun prin Wi-Fi acasă și nu numai
Calitatea internetului wireless e dependentă, de cele mai multe ori, de router. Ca să ai aproape în toate locurile, o soluție ar fi un sistem de tip mesh.
Tenda Nova MW3 e, în esență, un router wireless. I se spune „mesh”, pentru că acționează și funcționează ca o „plasă” pentru acoperirea cu Wi-Fi. În pachet sunt două unităti identice din punct de vedere hardware și conectivitate.
Routerul e dual band, și asta ar fi prima veste bună, pe standard Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Fiecare unitate are două porturi clasice Ethernet, două antene, un port de încărcare și o viteză oficială de 300 Mbps, respectiv peste 850 Mbps. Firesc, viteza e dependentă de mai multe aspecte, așa că ia cifrele oficiale drept orientative.
Echipamentul propriu-zis e format din cele două cuburi albe care au cam nouă centimetri cubi. În momentul în care le activezi, și asta e a doua parte bună, folosești aplicația producătorului. Astfel, dacă mai ai alt router wireless pentru Wi-Fi de la același producător, deja o ai configurată și știi cum funcționează. Dacă ai alt tip de router, oricum aplicația e pe Android și iOS și destul de intuitivă.
Promisiunea producătorului e că, dacă ai un astfel de mesh, „întinzi” rețeaua Wi-Fi pe circa 200 până la 300 de metri pătrați. Astfel, acoperi acele zone în care semnalul Wi-Fi fie n-ajunge, fie e prea slab ca să însemne ceva. Partea bună la dual band e că unele echipamente pot fi conectate pe cea rapidă, cum ar fi să faci streaming sau să bagi gaming pe 5 GHz, și să ai un TV smart, de exemplu, pe rețeaua de 2,4 Ghz.
Sistemul mesh realizează automat transferul între punctele de acces fără întreruperea serviciile, astfel încât să ai cel mai bun semnal pe dispozitivele tale. Totodată, ai aceeași rețea, și aceeași parolă.
În fine, dincolo de detaliile tehnice, un mesh pentru Wi-Fi e ideal în apartamente cu mai mult de două camere. Totuși, acest model n-are modem integrat, astfel că ajungi în situația în care trebuie să-ți gândești puțin rețelistica. Dacă ai modem de fibră optică (pentru conexiuni gigabit), atunci tragi cablul Ethernet din acela și într-unul dintre modulele mesh-ului. Totodată, poți transforma vechiul router într-un intermediar pentru internet și conectezi cablul la el. Oricum, contează în funcție de ce ai acasă.
Unde câștigă echipamentul e, destul de clar, prețul. E mult mai mic decât al concurenței. Unde pierde e viteza, mai mică decât te-ai aștepta de la o rețea dual band de 2,4 GHz și 5 GHz. Firesc, a doua oferă viteze mai mari. Câștigi raza mai mare de acțiune decât a unui router wireless clasic.