Viitorul medicinei constă în cipuri implantate în creier

de: Nicoleta Apostol
01 03. 2018

Inovațiile tehnologice, cum ar fi Neuralink de la Elon Musk și alte interfețe creier-calculator (BCI), ar putea îmbunătăți într-o bună zi inteligența umană, memoria și comunicarea. În timp ce tehnologia este atrăgătoare, în practică, gândul de a avea un cip implantat în creier nu este tocmai ușor de digerat.

Un neoro-sistem, numit BrainQ, are o abordare mai puțin invazivă prin care integrează creierul uman în tehnologie. În loc să utilizeze implanturi, BrainQ folosește mașini EEG care înregistrează activitatea electrică din creier. EEG este o metodă de monitorizare care înregistrează activitățile electrice ale creierului.

EEG-urile au mai fost utilizate în acest mod și de alte grupuri care lucrează cu pacienți paralizați. BrainQ speră că tehnica lor ar putea atinge obiective similare pentru îmbunătățirea vieții pacienților cu accidente vasculare sau cu probleme ale coloanei vertebrale.

Compania are câteva obstacole peste care trebuie să treacă înainte ca tehnologia lor să poată fi pusă la dispoziție pentru uz medical. În primul rând, va trebui să finalizeze cu succes studiile clinice la om. Apoi, tehnologia va trebui să obțină aprobarea FDA pentru a fi comercializată în SUA.

Provocarea finală și poate cea mai dificilă pentru BrainQ va fi sarcina continuă de a concura cu toate celelalte companii care încearcă să creeze o tehnologie asemănătoare EEG. În timp ce companiile ca NeuroLutions si NeuroPace vor fi competitori globali în ceea ce privește tehnologia în sine, BrainQ pare să fie liderul dezvoltării de aplicații care se concentrează asupra pacienților cu accident vascular cerebral și a coloanei vertebrale.

Compania speră că tehnologia va fi disponibilă pe piața americană până în 2020. Assaf Lifshitz, purtătorul de cuvânt al companiei BrainQ, a declarat că, în viitor, compania speră să folosească tehnologia pentru a colecta date și pentru a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții cu Alzheimer și pentru mai multe boli specifice copiilor.

Programul BrainQ poate fi rezonabil. Deoarece se bazează pe tehnologii mai puțin invazive decât, de exemplu, un implant de creier, va avea probabil un drum mult mai ușor în ceea ce privește obținerea aprobării FDA. Pe măsură ce tehnologia este lansată, BrainQ speră că va putea să colecteze o gamă mai detaliată și mai largă de date despre activitatea electrică a creierului uman. Aceste date ar putea duce într-o bună zi la evaluări mai concrete ale stării pacientului și, în cele din urmă, la tratamente mai eficiente.