Ochelarii high-tech din viitor îi ajută pe chinezi să prindă răufăcătorii

de: Bianca Prangate
08 02. 2018

Poliția din China folosește acum ochelari high-tech, bazați pe recunoașterea facială, pentru a găsi suspecții în locuri foarte aglomerate.

Într-o scenă care ne aduce aminte de SF-urile distopice, ofițerii din orașul Zhengzhou poartă ochelari digitali în aglomerația de oameni care se duc acasă de Anul Nou Chinezesc. Până acum, noua tehnlogie i-a ajutat pe polițiști să găsească șapte suspecți acuzați de crime variate – de la jafuri până la trafic de carne vie. De asemenea, ochelarii au reușit să îi ajute pe ofițeri să găsească 26 de oameni cu buletine false.

Ochelarii sunt folosiți de patru ofițeri de poliție, care sunt poziționați la intrările stației de est din Zhengzhou. Aceștia au o cameră conectată la un dispozitiv tip smartphone care ia fotografiile unor indivizi suspecți și le compară cu o bază de date. Aplicația oferă informațiile precum numele, etnia, sexul și adresa persoanelor căutate. Mai mult, ofițerii sunt atenționați dacă suspecții încearcă să fugă de lege. Li se oferă date de tipul adresa hotelului unde sunt cazați suspecții și ce site-uri au accesat pe internet.

Tehnologiile cu recunoaștere facială și-au făcut loc și în alte zone, precum săli de fitness, restaurante și toalete publice. Toate acestea fac parte din marele sistem de supraveghere pe care guvernul chinez îl construiește pentru a fi cu ochii pe cetățenii săi tot timpul – deloc înfiorător. Experții sunt de părere că toate tehnologiile de recunoaștere facială sunt mai evoluate în China decât în țările din vest din cauză că țara nu are prea multe legi care să respecte intimitatea cetățenilor. În acest sens, chinezii sunt obișnuiți să li se facă poze, să li se ia amprente și să ofere date personale.

Recunoașterea facială este folosită acum și de bănci – bancomatele nu mai au nevoie de carduri, ci de senzori de recunoaștere facială. Industria aeriană profită și ea de tehnologie, China Southern Airlines renunțând deja la biletele de îmbarcare. Cu toate astea, organizațiile pentru drepturile omului se tem pentru abuzurile pe care le poate aduce această supraveghere continuă.