Ce e Avocatul Poporului, funcția în care Victor Ciorbea numai cu poporul nu ține

de: Ciprian Plăiaşu
19 10. 2018
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. FOTO Inquam Photos / George Călin

În aceste zile, Victor Ciorbea este Avocatul Poporului. Sau cel puțin așa am putea crede, că acțiunile lui nu sunt în direcția respectivă. Totuși, ce ar trebui el să facă în această funcție?

Instituţia Avocatului Poporului sau a Ombudsmanului a fost înfiinţată pentru prima dată în Suedia, în 1809, de către Parlament. A fost gândită ca un instrument care să poată permite Parlamentului să exercite un anumit control asupra exerciţiului puterii de către executiv prin monitorizarea modului în care autorităţile publice respectă legile.

[related]

Această idee nu era nouă în 1809. Monarhul suedez Karl al XII-lea a creat în anul 1713 Biroul Ombudsmanului Suprem al Majestăţii Sale. În perioada respectivă, Karl al XII-lea era în Imperiul Otoman (mai exact pe teritoriul Moldovei, azi in Basarabia) de aproape 13 ani, iar în absenţa sa administraţia a devenit neglijentă. Ca urmare, el a reglementat Ombudsmanul Suprem ca fiind reprezentantul său suprem în Suedia.

Sarcina acestuia era de a se asigura că judecătorii (mai târziu şi funcţionarii publici în general), acţionau cu respectarea legilor în vigoare şi îşi desfăşurau activitatea în mod corespunzător în alte privinţe.

Dacă Ombudsmanul aprecia că aceştia nu îşi îndeplineau sarcinile în mod corespunzător, era abilitat să iniţieze procedurile legale împotriva lor pentru abatere de la sarcinile lor.

În 1719, Ombudsmanul Suprem a devenit Cancelarul Justiţiei. Ulterior, din 1809, Parlamentul numea Ombudsmanul Parlamentar.

Principalul scop pentru care a fost înfiinţat a fost pentru a apăra drepturile cetăţenilor prin stabilirea unei agenţii de supervizare complet independentă de executiv. La fel cum e Cancelarul Justiţiei, sarcina Ombudsmanului era de a supraveghea aplicarea legilor de către judecători şi funcţionarii publici. De exemplu, printre atribuţiile Ombudsmanului Parlamentar se aflau încurajarea aplicării uniforme a legislaţiei şi clarificarea obscurităţilor legislative.

Activitatea sa se desfăşura mai ales sub forma de inspecţii şi anchete. Plângerile au jucat un rol relativ nesemnificativ în perioada de început. În primul secol de existenţă al Ombudsmanului Parlamentar, numărul total de plângeri a fost de aproximativ 8.000.

Această instituție a fost ulterior replicată. Următorul Ombudsman Parlamentar a fost înfiinţat în Finlanda, prin Constituţia din 1919. Ideea a atras atenţia în afara Scandinaviei, după reglementarea Biroului Ombudsman în Danemarca, în 1954.

În ultimii 30 de ani, această instituţie s-a răspândit în întreaga lume, astfel încât în prezent există aproximativ 120 de instituţii de tip ombudsman.

Ce ar trebui să facă Avocatul Poporului în România

Instituţia Avocatul Poporului, în România, a fost definită în Constituţie în 1990. A fost ideea liberalului Dan Amedeo Lăzărescu. El a dorit înfiinţarea unei instituţii noi, după model suedez, menită să-i protejeze pe cetăţeni de abuzurile administraţiei de stat.

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Pe durata mandatului său, acesta nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celei de cadru didactic în învăţământul superior.

Avocatul Poporului îşi exercită funcţiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor interesate. Pentru ca activitatea să fie eficientă, constituţia obligă autorităţile publice să-i asigure sprijinul necesar. Avocatul poporului răspunde numai în faţa Parlamentului și are obligaţia de a-i prezenta acestuia rapoarte. Din 2014, Avocatul Poporului este Victor Ciorbea.

[related]

Instituţia Avocatul Poporului, alături de Curtea Constituţională, are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile administraţiei publice.

Instituţia a fost înfiinţată prin Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Ultima discuție cu privire la Avocatul Poporului este OUG 92 privind legile justiției, în care Avocatul Poporului român a decis să… își ia concediu fără să mai delege atribuțiile sale cuiva. Acesta e scandalul acestor zile, când Victor Ciorbea a fost un fel de Avocatul din Oficiu al Poporului.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.