Care sunt originile adevărate ale fotbalului, conform arheologilor
Cu mult înainte de febra campionatelor mondiale de fotbal, mayașii practicau sportul care astăzi îmbină și dezbină oameni și umple barurile de pretutindeni.
Fotbalul este cel mai popular sport din lume, fiind îndrăgit de peste 265 de milioane de oameni. Poate fi jucat până și pe cele mai rudimentare terenuri, precum un câmp oarecare, și să aducă aceeași bucurie ca și cum ar fi jucate pe Stad de France. Totuși, când și cum au hotărât oamenii că să alergi după o minge și să o lovești cu piciorul este atât de grozav?
Chinezii au fost primii care se distrau lovind mingi cu piciorul către porți de plasă, în timpul Dinastiei Han. Pe atunci, ei loveau o minge de piele, umplută cu păr și pene, cu circumferința de aproximativ 30-40 centimetri. Scopul era să nimerească o plasă fixată de niște stâlpi de bambus.
Totuși, unii sunt de părere că fotbalul își are originea undeva în America. „Ideea sportului de echipă a fost inventată în Mesaoamerica”, a explicat Mary Miller, profesoară de istoria artei la Yale University, care a cercetat îndelung originile fotbalului.
În Mesoamerica, regiunea istorică dintre Mexic și Costa Rica, oamenii jucau în vremuri demult apuse un joc care implica o mingea grea, formată din rășina copacilor. Jocul era popular îndeosebi la azteci (unde se numea ullamaliztli) și la mayași (unde se numea pok-ta-pok sau pitz). Una din regulile jocului era ca mingea să fie într-o continuă mișcare, cauzată de lovirea ei cu diverse părți ale corpului ele jucătorilor, cu rachete sau cu bâte.
Fotbalul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut acum mai bine de 100 de ani. În 1863, în Anglia s-a format Asociația Engleză de Fotbal, primul „guvern” sportiv, conform Fifa.
Dincolo de lupta pentru originile fotbalului, un lucru rămâne sigur și indiscutabil: oamenilor le-a plăcut de secole întregi ideea de a lovi o minge cu piciorul, iar acest lucru nu se va schimba prea curând.