O boală mortală din trecut revine într-o țară bogată a lumii

de: Andreea Cuzub
16 08. 2018

În lumea modernă, cel mai probabil nu asociezi malnutriția cu o afecțiune care s-ar regăsi în țările bogate. Totuși, o boală notorie din secolul al XVIII-lea a reușit să afecteze oamenii și în prezent.

Boala cauzată de lipsa unei singure vitamine a reușit să se strecoare din nou într-o națiune care își aruncă anual un sfert din alimentele. Vitamina C a fost descoperită abia în 1912, dar fizicianul scoțian James Lind și-a dat seama cu mult timp înainte că citricele ar putea vindeca scorbutul – boală despre care știm acum că este cauzată de lipsa vitaminei C.

Suntem obișnuiți să ne gândim la scorbut ca la o boală istorică letală. Sute de marinari au experimentat simptomele devastatoare, până când leacul a fost descoperit. Dar scorbutul nu a dispărut complet. Mai mult decât atât, boala revine într-un loc la care nimeni nu s-ar fi așteptat.

Sângerările gingiilor, degradarea dinților, subțierea părului și oboseala au fost semnele care l-au determinat pe Sonny Lopez din Springfield, Massachusetts să se ducă la doctor. Acestea s-au dovedit a fi simptomele scorbutului – boala vindecată cu ușurință în zilele noastre, dar care netratată poate fi și acum letală.

Din păcate,  Sonny Lopez nu a fost nici primul și nici ultimul pacient care s-a prezentat cu aceeași deficiență.

Medicul Eric Churchill a declarat că primul caz de scorbut a fost diagnosticat în urmă cu cinci-șase ani. „Primul caz a fost unul destul de dramatic, deoarece a fost vorba de o persoană cu probleme psihice care mânca numai brânză și pâine”, a menționat Churchill.

Medicul a mai precizat că între timp au mai fost diagnosticate aproximativ 20-30 de cazuri de scorbut. Împreună cu echipa sa de la Baystate High Street Health Centre, Churchill a bănuit că dieta pacienților reprezintă cauza bolii. În prezent, el conduce o cercetare despre dezvoltarea scorbutului în mediul urban.