Aceasta este singura țară din lume care are emisii negative de carbon
Bhutan este, fără îndoială, cea mai fericită țară din lume. De asemenea, este una dintre cele mai „verzi” țări din lume, iar acest lucru nu este o simplă coincidență.
De fapt, regele Jigme Singye Wangchuck și-a dezvoltat propriul indice național al fericirii pe paza a patru piloni: dezvoltarea durabilă, protecția mediului, conservarea culturală și buna guvernare. Regatul Himalayan nu este doar neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, ci este chiar negativ.
Asta înseamnă că natura transformă mai mult dioxid de carbon decât produce țara, lucru care se întâmplă în ciuda creșterii turismului.
Ca destinație turistică, Bhutan rămâne unic, aflat între vecinii puternic industrializați, China și India. Națiunea izolată a început să accepte vizitele turiștilor abia din 1974 și televiziunile din 1999.
Statul și-a construit atent identitatea națională. Tshering Tobgay, prim-ministrul țării, declara în 2016 că monarhii lor iluminați au lucrat constant pentru a dezvolta țara, echilibrând cu atenție creșterea economică, dezvoltarea socială, sustenabilitatea ecologică și conservarea culturală.
De fapt, constituția țării prevede că 60% din suprafața țării trebuie să fie menținută și protejată ca pădure. Unul dintre modurile în care țara menține acest echilibru este turismul controlat.
Dacă nu ești din India, Banhladesh sau Maldive, ai nevoie de viză pentru a explora această țară unică din Asia de Sud. Pe lângă aceasta, vizitatorii trebuie să plătească o taxă suplimentară de 200-250 de dolari pentru “Taxa pachetului minim zilnic”. Aceasta acoperă cazarea în camere de trei stele, toate mesele, un ghid turistic, echipament de campare și călătoriile interne.
Există mai multe motive pentru care Bhutan este negativ din punct de vedere al emisiilor de carbon. În afară de pădurile protejate, a câștigat recorduri mondiale pentru cei mai mulți copaci plantați pe oră.