Trei bărbați au fost prinși că vindeau droguri letale pe dark web
Trei bărbați au recunoscut că au vândut droguri potențial letale pe internetul ascuns, cunoscut și drept dark web sau darknet.
Jake Levene, 22 de ani, Lee Childs, 45 de ani, și Mandy Christopher Lowther, 21 de ani, toți din West Yorkshire, au furnizat fentanil printr-un site accesibil pe dark web. Analgezicul este de 100 de ori mai puternic decât morfina. Conform Agenției Naționale a Criminalității (NCA) din Marea Britanie, e responsabil de 125 de decese țară și de 71 în Yorkshire. Cei trei bărbați își vor afla pedeapsa pe 7 septembrie.
Banda este acuzată că a amestecat medicamentul cu agenți de îndoire și le-a pus la vânzare pe dark web pentru clienți din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Argentina și Singapore. Între decembrie 2016 și aprilie 2017, afacerea asta le-a generat aproape 187.000 de euro.
NCA susține că perioada de activitate a grupului a coincis și cu o creștere a numărului de decese în care rapoartele de toxicologie indicau folosirea medicamentului respectiv.
Decesele a șase persoane din listele traficanților au fost identificate ca fiind cauzate de fentanil. O percheziție a autorităților la centrul de comandă al traficanților a dus la descoperirea echipamentului de amestecare a drogurilor și 677 de grame de carfentanil. Acesta e atât de puternic, încât e folosit și în arme chimice. Mai mult, nu e utilizat în niciun scenariu de tratament pentru oameni.
De asemenea, au mai fost găsite mănuși de protecție și două măști de protecție contra vaporilor sau prafului.
Greg McKenna, șef regional responsabil de investigații la NCA, a declarat că grupul cunoaștea exact cât de letale erau drogurile, dar a continuat să le vândă în întreaga lume. Mai mult, Lowther a fost internat în spital pe 20 februarie 2017, a intrat în comă și a fost diagnosticat cu o leziune cerebrală. A fost descoperită ca având legătură cu fentanil și carfentanil. Totuși, a continuat să vândă droguri.
Ce este dark web, locul în care își vindeau drogurile
Dacă domeniile „tradiționale” de internet permit cuiva interesat să afle informații despre deținătorul site-ului și localizarea sa, pe dark web sunt folosite așa-numitele pseudo-domenii. Astfel, sunt ascunse informațiile despre proprietar.
Din acest motiv, a devenit o soluție preferată de cei care se tem că ar putea fi supravegheați și li s-ar putea fura informații confidențiale. Totodată, e o resursă pentru diverse tipuri de trafic cu substanțe și produse ilegale.
Pe dark web sunt active tot felul de grupări infracționale. De la trafic de armament sau droguri la site-uri pornografice sau ale unor asasini plătiți, mulți dintre cei cu astfel de ocupații sunt prezenți acolo. Bineînțeles că nu pot lipsi nici infractorii cibernetici, care au forumuri și magazine, unde se vând informații despre carduri, furate de la utilizatori, dar și skimmere sau alte materiale folosite la clonarea cardurilor.
Oricât de amuzant ar părea, se poate întâmpla ca unele magazine să solicite o garanție în bani din partea vânzătorului, pentru a arăta că este „serios”, iar produsele sale nu sunt o escrocherie sau de o calitate îndoielnică. Poți afla mai multe despre acest spațiu din articolul PLAYTECH dedicat fenomenului.