Dacă folosești dușul, trebuie să știi ce pericole pentru sănătate ascunde

de: Andreea Cuzub
10 11. 2018

Logica de bun simț zice că oamenii fac duș ca să fie curați, dar având în vedere că întreaga planetă este acoperită de microbi, nu ar trebui să ai prea multe pretenții de la locul din care, teoretic, ar trebui să ieși ca nou.

Lumea știe, în general, că dușurile sunt pline de bacterii, iar o nouă cercetare îți explică exact ce se ascunde în spatele jetului de apă. Cercetătorii au descoperit că microbacteriile sunt cele mai frecvente bacterii întâlnite în capetele de duș.

De asemenea, studiul indică faptul că acestea sunt mult mai răspândite în Statele Unite decât în Europa și sunt des întâlnite în locurile geografice unde anumite tipuri de boli pulmonare, cauzate de microbacterii, sunt comune.

„Există o lume microbiană fascinantă în capul tău de duș la care poți fi expus de fiecare dată când faci baie”, a declarat Noah Fierer. Cercetătorii au explicat că majoritatea microbilor sunt inofensivi, iar studiul ne ajută să înțelegem cum acțiunile noastre – de la sistemele de tratare a apei pe care le folosim, până la materialele din instalațiile sanitare – pot schimba fața acestor comunități microbiene.

Pentru a indica zonele cele mai afectate de microbacterii, studiul a utilizat tehnologia de secvențiere a ADN-ului. Astfel, microbacteriile au fost mai abundente în dușurile care primesc apă de la sursa municipală. De asemenea, cele mai afectate zone au fost California de Sud, Florida și New-York – zone în care bolile pulmonare microbacteriene sunt des întâlnite.

Rezultatele sunt cauzate, probabil, de diferitele metode de utilizare a dezinfectanților cu clor. Microbacteriile tind să fie mai rezistente la dezifectanții pe bază de clor, folosiți mai mult în Statele Unite decât în Europa, lucru care ar explica rezultatele.

În plus, cercetătorii au descoperit mai multe microbacterii în dușurile metalice decât în cele din plastic, deci materialul ar putea juca un rol în dezvoltarea comunităților bacteriene.