Avertisment de la Poliție: cum poți să fii furat la bancomat când scoți bani

de: Răzvan Băltărețu
30 04. 2018
PxHere

Poliţia Română avertizează că hoții te pot lăsa fără bani fix când te pregătești să-i scoți din bancomat. Oferă și câteva sfaturi care să eviți asta.

Tehnica prin care hoții reușesc să îți fure banii la bancomat se numește „skimming”. Tehnica asta presupune copierea datelor de pe benzile magnetice ale cardurilor. Același procedeu poate fi aplicat și la POS, acele puncte de plată în magazine. Datele copiate sunt folosite, ulterior, pentru inscripţionarea unor noi carduri cu care se fac extrageri de numerar.

IGPR susține că trebuie verificată autenticitatea fantei în care este introdus cardul bancar. Apoi, e important să te asiguri că pe bancomat e tastatura originală. Hoții pot recurge la aplicarea uneia false peste cea originală. Aceasta permite reţinerea codului PIN. Un semn că există o tastatură falsă peste cea originală este tasta 5. Pe o tastatură originală există o denivelare.

Alt mod de operare este „bucla libaneză”. E vorba de un dispozitiv care se montează pe fanta unui bancomat şi blochează cardul înăuntru. Implicit, infractorul îşi oferă ajutorul, află PIN-ul direct de la client, iar după plecare acestuia scoate cardul. Sau așteaptă până când pleacă victima de lângă bancomat și ia cardul. PIN-ul îl află prin tastatura falsă.

Poliţia Română recomandă posesorilor de carduri să nu lase la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul bancar. Totodată, trebuie să anunţe banca în cazul în care îşi schimbă datele personale. Dacă li se blochează cardul în bancomat, să nu ceară şi să nu permită ajutorul nimănui, dar mai ales, să nu comunice codul PIN.

Cei care scot bani trebuie să acopere cu mâna formarea codului PIN şi să verifice autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. În același sens, trebuie verificată autenticitatea tastaturii.