Cum folosești noul Android care imită gesturile de pe iPhone X

Cum folosești noul Android care imită gesturile de pe iPhone X

Android P este conceput să se bazeze mai mult pe gesturi decât pe butoane de control, așa că a imitat o parte din gesturile de pe iPhone X, dar nu toate sunt utile.

Nu se poate spune că Android P este inovator, întrucât, gesturile ca modalitate de control a sistemului de operare nu sunt ceva nou. Sisteme de operare ca webOS, MeeGo și BlackBerry 10 au folosit și ele navigarea prin gesturi, dar nu au întrecut popularitatea lui iPhone X.

Cei de la Apple au decis să elimine butoanele de control pe care nu le consideră estetice pentru viitor și a da șansa utilizatorului de a se folosi exclusiv de gesturi.

Utilizatorii au fost încântați de inițiativa Apple, pentru că navigarea prin gesturi e ușor de învățat, iar avantajul iOS e că îți oferă mai mult ecran, prin eliminarea bării de navigare virtuale.

După ce OnePlus și Xiaomi au copiat o parte din gesturile de navigare de pe iPhone X și le-au încorporat în sistemele de operare OxygenOS și MIUI, Google a apelat la aceeași strategie și a introdus noile modificări la Android P.

Versiunea beta pusă la dispoziție de companie îți arată cum funcționează navigarea prin gesturi și e chiar mai simplă decât pare:

  • Glisarea scurtă în sus te duce la Recent Apps/ Aplicații recente.
  • Glisarea lungă în sus te direcționează către App Drawer/meniul cu toate aplicațiile.
  • Apăsarea simplă ține locul butonului Home și n-ar trebui să-i simți lipsa.
  • Apăsare lungă este gestul prin care activezi Google Assistant.
  • Glisarea la dreapta sau la stânga îți permit să răsfoiești prin aplicațiile folosite recent.
  • Mai există și gestul de glisare scurtă la dreapta, prin care deschis aplicațiile precedente.

Nu toți utilizatorii sunt mulțumiți de noile configurații ale Android și le consideră contraproductive, pentru că nu este oferit mai mult ecran. În Android P, bara de navigare încă este prezentă tot timpul pe display, dar dezvoltatorii sistemului de operare se apără și spun că încă lucrează la îmbunătățirea sistemului.

Momentan, Android P n-o să fie aplicat decât pe câteva telefoane, multe dintre ele aparținând unor companii chineze. Dacă ești sătul de butoanele clasice pentru navigare, s-ar putea să-ți placă Android P, dar e bine să știi că va fi mereu prezent pe telefoanele cu crestătură pe ecran.

Citește și: