10 mai: zi de sărbătoare națională cu însemnătate tot mai străină
Probabil că nu știai că ziua de 10 mai este zi de sărbătoare națională, iar asta se întâmplă din cauză că nu este și zi liberă.
Ne-am obișnuit să avem parte de sărbători naționale care vin la pachet cu zile libere, așa că o zi în care nu stăm acasă s-ar putea să treacă neobservată. Totuși, ziua de 10 mai este o astfel de sărbătoare, chiar dacă nu mai contează pentru mulți.
Semnificația zilei de 10 mai
Ziua e 10 mai este importantă în istorie, având în vedere că astăzi se împlinesc 141 de ani de la semnarea independenței României de către domnitorul Carol I de Hohenzollern. Tot azi se împlinesc 137 de ani de când țara a devenit Regat, iar odată cu aceasta, Carol I a devenit și primul rege al României.
Evident, băgată sub preș odată cu instaurarea regimului comunist, ziua de 10 mai n-a fost serbată începând cu 1990. A mai fost nevoie de ani buni până când Puiu Hașotti, senator PNL, să inițieze o propunere legislativă în această direcție. În 2013, însă, aceasta a fost respinsă, iar abia în 2015 proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților. Așadar, sărbătorim de abia trei ani 10 mai, cu toate că de fapt, nu prea sărbătorim nimic, având în vedere interesul general pentru Regalitate, și mai scăzut după moartea lui Mihai I.
Un fapt interesant cu privire la ziua de 10 mai ca sărbătoare este că aceasta a fost aleasă, mai degrabă, prin convenție. Proclamarea independenței României a avut loc pe 9 mai 1877, iar publicarea deciziei în Monitorul Oficial a survenit la câteva zile după, însă sărbătoarea a avut loc pe 10 mai, până în 1948.
Casa Regală are program astăzi, începând cu ora 11, când la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal va avea loc o ceremonie și o depunere de coroane. Și la Academia Tehnică Militară va avea loc ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I” instituției de învățământ, începând cu ora 12.