De ce visezi cu ochii deschiși și la ce te ajută

de: Nicoleta Apostol
27 10. 2017

Persoanele care visează cu ochii deschiși sunt mult mai inteligente, se arată într-o cercetare care te va face să te simți mai bine.

Pentru o lungă perioadă de timp, visarea cu ochii deschiși a fost un simptom al minților ineficiente: oameni care nu se pot concentra la realitatea înconjurătoare au creierul mai lent sau distras mult mai ușor pentru că nu înțelege realitatea. Însă acest lucru ar putea arăta că creierul tău este mai rapid și eficient, de aceea nu evită distragerea, spune un studiu.

În cadrul cercetării, oameni de știință au pus 100 de persoane într-un aparat RMN și i-au privit timp de cinci minute. Acest lucru a permis să construiască o imagine a modului în care mintea lor funcționează atunci când este în repaos și au examinat ce părți ale creierului erau active. Regiunile creierului active au oferit o perspectivă asupra ariilor în care creierul lucrează în repaos, spune Eric Schumacher, profesor de psihologie care a ajutat la conducerea studiului.

De asemenea, oamenii au completat un chestionar despre cât de mult visează în viața de zi cu zi. Cele două metode au determinat cât de mult au visat oamenii din viața lor. Apoi au comparat aceste date cu rezultatele testelor care au examinat abilitățile intelectuale și creative. Ei au descoperit că cei care au visat mai mult au avut un rezultat mai mare la teste și, de asemenea, că mintea lor a funcționat mai eficient în aparatul RMN.

Oamenii au tendința să creadă că mintea se mișcă mai lent când visează cu ochii deschiși. Datele cercetătorilor au arătat că nu mereu se aplică această regulă. Unii oameni au creierele mai eficiente și își permit să facă acest lucru. Profesorul Schumacher a sugerat că, de fapt, eficiența a determinat oamenii să se rătăcească. Deoarece creierul lor este mult mai activ și își îndeplinește imediat sarcinile, ele ajung să aibă atât de mult timp încât trebuie să se ocupe și cu altceva.

O modalitate de a testa dacă este adevărat este să te gândești dacă ai tendința de a ieși repede dintr-o discuție. Dacă poți face acest lucru, dar să te întorci imediat la subiect, fără să simți că ai pierdut ceva, creierul tău este eficient și nu lent.