Universul în care trăim ar putea fi unul 2D

de: George Stanciu
04 02. 2017

O teorie despre care se vorbește de mai bine de 20 de ani, dar care are acum dovezi noi, arată că Universul ar fi doar o proiecție holografică.

Un studiu efectuat de către cercetători din Canada, Italia și Marea Britanie arată că s-ar putea ca această teorie să fie mai plauzibilă decât am crede. Descoperirile lor se bazează pe neregularitățile descoperite în cadrul radiației cosmice de fond (ce reprezintă un rest de radiație termală rămasă în Univers după Big Bang) și sugerează că sunt tot atât de multe dovezi pentru un univers holografic pe cât sunt pentru un univers conform modelelor clasice.

”Imaginați-vă că tot ceea ce vedeți și simțiți (chiar și percepția asupra timpului) în trei dimensiuni, emană, de fapt, dintr-un câmp bidimensional”, spune profesorul Kostas Skendris, de la University of Southampton, arată engadget.com. ”Ideea este similară cu cea a hologramelor normale, unde o imagine tridimensională este transpusă pe o suprafață bidimensională, așa cum se întâmplă în cazul hologramelor de pe cardurile de credit. De această dată, însă, vorbim despre tot Universul”, continuă acesta.

Noțiunea unui univers holografic este una atrăgătoare pentru fizicieni, deoarece are reconcilia neregularitățile descoperite cu teoria generală a relativității, enunțată de Albert Einstein, și cu mecanica cuantică. Cu toate că Einstein a reușit să explice cu succes aspectele de la scară largă ale Universului, la nivel cuantic, acestea nu se mai aplică.

Principiul holografic este o parte din teoria stringurilor, dar în loc să încerce să imagineze dimensiuni superioare, precum în cazul teoriei M (ce presupune 11 dimensiuni), se bazează doar pe două.

La un nivel fundamental, faptul că Universul ar putea fi 2D nu ne va afecta viețile, dar ar putea cântări mai mult în cazul unor teorii precum cea a lui David Bohm, conform căreia creierele noastre sunt asemănătoare unei holograme.