Un scurt metraj ne ilustrează cum societatea distruge creativitatea

de: Ioana Bîrsan
10 04. 2017

Societatea modernă și structura pe care ea o imprimă sistemului educațional ne face să ne întrebăm dacă acest nou stil de abordare nu cumva inhibă creativitatea copiilor.

Societatea modernă ne spune să ne ocupăm pe îndelete de școală și de ce presupune ea și, eventual, să ne învățăm copiii să procedeze în același mod. Este un cerc vicios care nu lasă loc de creativitate și de schimbare a procedeelor tradiționale. Până la urmă, cunoașterea este un proces evolutiv, ceea ce înseamnă că și metodele prin care cunoaștem trebuie să evolueze pentru a permite un progres continuu.

Acest scurt-metraj, realizat de Daniel Martinez Lara și Rafa Cano Mendez, prin intermediul unui program de randare 3D, este, în fond, o lecție de șapte minute care îți arată ce se întâmplă atunci când creativitatea părăsește incinta, fiind sufocată de frământările și de robotizarea activităților zilnice. Rutina și imposibilitatea de a simți plăcere față de munca realizată este exprimată prin paloarea fețelor personajelor, iar pasiunea și interesul față de tot ceea ce este nou capătă culoare în peisajul monoton al orașului, potrivit demilked.com.

Ideea care răzbate de pe urma acestei creații scurte este că indiferent cum te poziționezi față de lucrurile pe care trebuie să le realizezi zilnic, mai devreme sau mai târziu ești înghițit în rutina pe care o imprimă societatea activităților obișnuite.

Dacă acesta ar fi punctul central al peliculei, în plan secund putem identifica o altă problemă majoră a societății- relația părinte- copil și importanța alegerii propriului drum în viață, fără a fi guvernat și influențat de presiunile exterioare (fie că avem aici în vedere opiniile familiei, ale profesorilor sau ale celorlalți membri ai societății).

În final, când luăm o pauză de la necazurile și frământările zilnice, avem timp să reflectăm asupra asumpțiilor și valorilor pe care le acceptăm în mod normal fără a le supune unui examen critic. Iar asta vrea pelicula Alike să facă, anume să îți aducă în față acele lucruri pe care s-ar putea să le pierzi și cărora nu le acorzi prea mare importanță zi de zi.