Un nou material poate transforma lumina, căldura și mișcarea în energie

de: Ioana Bîrsan
15 02. 2017

Cercetătorii de la Universitatea din Oulu au descoperit un nou material care surprinde prin proprietățile pe care le are. Acesta este capabil să transforme diferite tipuri de energie în electricitate.

Materialul este un fel de perovskit, adică un mineral dintr-o familie cunoscută de materiale oxide și hidroxide. Acest tip de rocă, cunoscută sub denumirea KBNNO (nume dat pe baza formulei chimice), se remarcă prin faptul că poate converti căldura, lumina și schimbările de presiune, în energie electrică. Materialul este organizat în discipoli electrici, care au forma unor mici busole, iar când are loc o schimbare fizică, aceștia își pierd organizarea și creează curent.

Studiul publicat în „Scrisori de Fizică Aplicată”, extinde cercetările precedente care au arătat că KBNNO poate converti electricitatea din lumină vizibilă, deși acest lucru a fost testat doar la temperaturi de minus câteva sute de grade. Noul studiu, însă, schimbă condițiile de desfășurare a cercetării și analizează procesele fizice la temperatura camerei. Astfel, oamenii de știință au vrut să vadă dacă materialul poate transforma lumina vizibilă în electricitate, analizând totodată modul de comportare a acestuia când temperatura se modifică.

Concluziile cercetătorilor au fost că, într-adevăr, roca se poate folosi de aceste schimbări pentru a produce electricitate, dar că ea nu este la fel de eficace în acest sens ca materialele specifice pentru o conversie de acest gen.

Un cristal de acest tip are o multitudine de aplicații în industrie, incluzând aici abilitatea de a încărca diferite dispozitive pe baza unor surse din mediu și fără a necesita mereu o conectare la priză.

„Acest lucru va ajuta la dezvoltarea internetului și a orașelor inteligente, iar senzorii și dispozitivele care consumă energie vor avea parte de o energie durabilă”.

Oamenii de știință își propun să creeze un prototip în anul care vine, iar dacă pot găsi cristalul potrivit, va exista în viitor și posibilitatea de comercializare a acestei tehnologii.