Trei sfaturi de care să ții cont la anvelopele de iarnă

de: Alex Rizea
20 12. 2017

Legislația rutieră prevede în România și în alte țări occidentale obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Nu toți șoferii au grijă de gumele lor așa cum ar trebui.

  • Verifică adâncimea de rulare

Starea anvelopelor este indicată de adâncimea benzii de rulare. Astfel, cu cât banda este mai adâncă, cu atât guma este mai uzată. Trebuie specificat faptul că anvelopele se uzează diferit în funcție de puntea pe care sunt montate. Specialiștii recomandă menținerea unei diferențe între adâncimile benzilor de rulare ale anvelopelor de pe punți diferite care să nu depășească 2 mm. Dacă adâncimea benzii de rulare este sub patru milimetri, atunci este momentul înlocuirii anvelopelor.

  • Verifică aerul din anvelope

Pe parcursul iernii, anvelopele tind să piardă mia mult aer decât de obicei și au nevoie de reumpleri periodice. „O scădere a temperaturii de 10 grade va scădea presiunea din anvelope cu aproximativ 0,1 bari. Din acest motiv, iarna recomand umflarea anvelopelor cu 0,2 bari (20 kPa) peste valoarea recomandată de producătorul auto”, a explicat Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.

  • Atenție la vechimea anvelopei

Este foarte importantă și vechimea cauciucurilor montate pe un automobil care nu este folosit des. Specialiștii spun că în condiții de utilizare activă, anvelopele au o durată de viață de aproximativ șase ani. Odată ce anvelopele ajung la o vechime de aproximativ 10 ani, acestea nu mai trebuie folosite sub nicio formă deoarece pun în pericol siguranța șoferului, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.