Curtea Europeană de Justiție vrea ca site-urile de torrente să fie interzise definitiv
The Pirate Bay a fost, este și va fi în continuare unul dintre cele mai mari site-uri de torente din lume, chiar și după ce fondatorii săi au dispărut de multă vreme din spațiul public.
În ultimii zece ani, hub-ul de piraterie a fost închis, a renăscut și s-a mutat prin diverse locuri. De asemenea, a pierdut nenumărate procese legale însă a continuat cumva să supraviețuiască. Totuși, până când mai poate bătrânul site de torente să reziste?
Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cazuă unui grup anti-piraterie olandez care a acționat în instanță doi provideri de internet din țara lalelelor. Activiștii au cerut ISP-urilor olandeze să interzică abonaților lor accesul la site-urile de torente active, dintre care cel mai mare este Pirate Bay. Autoritățile europene au dictat decizia în favoarea grupului, astfel că furnizorii de Internet din Olanda vor trebui să interzică accesul la site-urile de torente și piraterie.
Această decizie, de a interzice accesul la Pirate Bay și la alte site-uri de torente, creează un precedent interesant la nivel european. Este pentru prima oară când plătitori de abonament de Internet nu vor mai putea accesa astfel de site-uri. Asta pavează calea și pentru alte țări membre a Uniunii Europene să facă demersuri similare pentru stârpirea pirateriei.
Curtea Europeană de Justiție a declarat prin reprezentanți de-ai săi că Pirate Bay și site-urile de torente în general, ”joacă un rol esențial în înfracțiunile de încălcare a drepturilor de autor și de piraterie”, notează Engadget. Este de așteptat ca această situație să aibă repercusiuni pe viitor și în România, țară în care activitatea de piraterie este extrem de extinsă. Printre site-urile vizate ar putea fi și Filelist.ro, hub-ul central de torente folosit de români și totodată unul dintre cele mai importante din Europa de Est. Nici el nu a fost scutit de probleme în trecut.