Cărțile tipărite cu ajutorul luminii se autodistrug, dar ar putea salva planeta

de: Ioana Bîrsan
06 02. 2017

O nouă metodă de tipărire cu ajutorul luminii promite să fie mult mai ieftină și mai ecologică decât metoda tradițională de tipărire cu care ne-am obișnuit.

Oamenii de știință au dezvoltat un înveliș special pe bază de nanoparticule care este ușor de aplicat pe hârtia obișnuită și care își schimbă culoarea la lumina ultravioletă. Schimbarea culorii poate fi inversată atunci când învelișul este încălzit la 120 de grade celsius și permite până la 80 de reutilizări ale aceleiași foi de hârtie, scrie sciencealert.com.

Cercetătorii susțin că metoda lor de tipărire cu ajutorul luminii poate fi folosită oriunde, de la ziare, reviste, la logouri, și ajută la economisirea resurselor financiare pe care altfel le-am da pe cerneală, hârtie și pe reciclarea acestora.

Foaia de hârtie dezvoltată special pentru a putea fi tipărită cu ajutorul acestei tehnici arată și se simte la fel ca hârtia convențională, singura diferență constând în aceea că ceea ce poate fi tipărit poate fi șters, foaia de hârtie devenind astfel reutilizabilă.

Pentru a putea crea un înveliș de acest tip, oamenii de știință combină două substanțe. „Albastru de Prusia” este un pigment de culoare albastră care este folosit în picturi și care devine transparent atunci când primește electroni, iar dioxidul de titan (TiO2) este un material fotocatalizator care grăbește reacțiile chimice sub lumina UV.

Combinarea celor două substanțe duce la crearea unui înveliș de culoare albastră, care sub lumina ultravioletă (când particulele de dioxid de titan sunt excitate și eliberează electroni) devine transparent.

Metoda creată de oamenii de știință printează părțile goale ale paginii de culoare albastră și face clară imaginea sau scrisul care este tipărit pe acestea. Cercetătorii susțin că ceea ce este tipărit rezistă pe parcursul a cinci zile, după care începe încet să pălească, foaia revenind treptat la culoarea albastră. Dacă totuși vrei să reutilizezi foaia mai repede și nu vrei să aștepți cele cinci zile până când scrisul se șterge în mod natural, poți grăbi procesul prin încălzirea paginii respective.

Singura grijă a cercetătorilor este să construiască o imprimantă cu laser care să poată lucra cu această hărtie specială și care să permită tipărirea rapidă. Dacă aceștia reușesc să realizeze acest lucru,  ne putem aștepta la o metodă eficientă și ieftină care poate fi folosită la printarea obișnuită fie acasă, fie în locuri special amenajate.