Tinder te cunoaște înfricoșător de bine și ar trebui să te îngrijorezi
Tinder are foarte multe informații despre tine, ca orice alte rețele sociale pe care ți-ai făcut vreodată un cont. Nu cred însă că îți dai seama de amploarea detaliilor.
Judith Duportail de la The Guardian a făcut un experiment vizavi de Tinder și l-a raportat online. În conformitate cu legea Uniunii Europene pentru protejarea datelor, jurnalista a cerut celor de la Tinder să-i trimită toate informațiile pe care rețeaua de socializare le-a adunat despre ea. S-a așteptat la câteva pagini de preferințe vizavi de oamenii cu care interacționează și, eventual, cuvintele pe care le folosește în mesaje.
În urma cererii, a primit 800 de pagini de informații. Procesarea cererii a durat destul de mult, având în vedere că procedura a fost inițiată în luna martie a acestui an, iar stufosul document a fost recepționat în urmă cu câteva zile. Deși documentul provenea de la Tinder, includea like-uri de pe Facebook, fotografii de pe Instagram (deși contul din spatele lor nu mai există), istoricul studiilor, vârstele bărbaților pe care îi preferă, istoricul fiecări inițieri a aplicației Tinder, locația și momentul în care a fost redactat fiecare mesaj unui alt utilizator al platformei ”de agățat”.
Indiferent cât de conștient ești de informațiile pe care le-ai partajat vreodată online sau cât de priceput din punct de vedere tehnic, experiența trăită de Judith Duportail este una înfricoșătoare. Partea fascinanată este că deși dezvăluim astfel de informații în mod regulat pe Facebook sau Google, Tinder se află într-o poziție privilegiată conform unui studiu publicat în iulie 2017.
Cu alte cuvinte, ai șanse mult mai mari să dezvălui preferințe muzicale, afinități pentru feluri de mâncare sau pasiuni pe Tinder decât în altă parte. Partea ”drăguță” este că operatorii rețelei sociale nu se feresc să menționeze cât se poate de clar în lista de termeni și condiții faptul că toate detaliile care ajung online despre tine sunt folosite pentru a-ți personaliza reclamele pe care le vezi, în conformitate cu gusturile tale.
Macabrul situației iese la iveală tot din același document cu care este de acord fiecare utilizator de Tinder. ”Nu ar trebui să te aștepți că informațiile personale, conversațiile și alte forme de comunicații vor rămâne în siguranță pentru totdeauna.” Cu astfel de afirmații înfricoșătoare, cei de la Tinder sunt acoperiți din punct de vedere legal dacă datele tale cad victimă hackerilor. În contextul atacurilor cibernetice la scară largă din ultimii ani, un astfel de gest este cât se poate de probabil.