Oamenii cu paralizie pot avea o viață mai bună datorită acestor cipuri

de: Sebastian Rotaru
22 02. 2017

Tehnologia face progrese, iar din ce în ce mai multe domenii se bazează pe această revoluție tehnologică, motorul unei vieți nu neapărat mai bune, dar mai ușoare. Acum a venit și rândul oamenilor care suferă de paralizie să poată beneficia de o viață mai ușoară, cu ajutorul unor cipuri.

Într-un viitor apropiat, oamenii care suferă de paralizie completă vor putea trăi normal și vor putea avea o viață autentică datorită progreselor tehnologice din domeniul interfeței creier – calculator, arată un studiu realizat de Universitatea Standford.

Folosind o interfață creier – calculator (BCI) pentru a ajuta persoanele care suferă de paralizie completă nu este o idee tocmai nouă. Ce este nou, însă, este faptul că acum se folosesc oameni pentru a testa această tehnologie, iar participanții care au luat parte la experiment au fost capabili să rostească unele cuvinte mai repede și mai clar decât au făcut-o vreodată, iar asta datorită tehnologiei, notează endgadget.com.

Cercetătorii au lucrat cu trei oameni care suferă de o slăbire accentuată a controlului membrelor, fie de la scleroza laterală amiotrofică, numită și boala lui Lou Gehrig, fie dintr-o leziune suferită la măduva spinării. Fiecare dintre ei a avut un mic electrod sau doi legați de creier, pentru a înregistra semnalele dintr-o anumită regiune a cortexului motor – cel care coordonează mișcare muschilor. Cu puțin antrenament, pacienții au reușit să stăpânească interfața de testare, iar unul dintre ei a fost capabil să rostească opt cuvinte pe minut, doar cu ajutorul creierului, o rată care se apropie de cea a scrisului cuvintelor pe minut.

Oamenii de știință au folosit cea mai nouă generație de interfață creier – calculator, numită Neural Interface System, primul dispozitiv chirurgical de acest fel care poate fi plasat în creierul pacientului. Cipurile care vin implantate în creier au 100 de electrozi și penetrează creierul, dar pot să și pătrundă în celulele nervoase individuale. Aparatul este o variantă îmbunătățită a primului, care era capabil doar să măsoare undele cerebrale și subcutanate sau fluxul sângelui din exteriorul scalpului.

Acesta este doar un mic pas pentru a crea o lume mai bună pentru cei cu probleme de mișcare. Cercetătorii sunt optimiști și cred că în maxim cinci ani, aceste aparate vor fi perfect funcționale și îi vor ajuta pe oamenii cu dizabilități să poată cumunica cu cei din jur.