Țara europeană care va interzice mașinile pe benzină și motorină
O țară europeană plănuiește să interzică mașinile pe benzină și motorină, intenția fiind de a lua măsuri împotriva încălzirii globale.
Ministrul mediului din Franța, Nicholas Hulot, a anunțat astăzi, 6 iunie, că toate mașinile pe bază de benzină și motorină vor fi interzise până în anul 2040. Odată cu acest anunț, acesta a adus la cunoștință o serie de măsuri care urmează să fie implementate și care sunt parte a planului prezidențial al lui Emmanuel Macron de a face Franța o țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, până în 2050.
Nicholas Hulot este conștient de faptul că aceste măsuri vor pune în dificultate producătorii de automobile, dar a susținut că proiectele care vor fi implementate vor permite ca aceste modificări să se producă, scrie independent.co.uk.
Ca parte a planului, locuințelor sărace li se va pune la dispoziție opțiuni pentru a face tranziția mai ușoară de la vehiculele care poluează la alternative mai curate.
Ministrul mediului a mai susținut, de asemenea, că Franța va înceta folosirea cărbunelui ca modalitate de producere a electricității, până în anul 2022, și că o serie de investiții, în valoare de 4 miliarde de euro, vor permite creșterea eficienței energetice. Anunțurile sunt parte a unui plan care se desfășoară pe o durată de cinci ani și care care menirea de a încuraja folosirea energiei curate. În acest fel, Franța vrea să își îndeplinească angajamentele pe care și le-a luat prin semnarea Acordului de la Paris.
Franța nu este singura țară care își propune să interzică mașinile pe benzină și motorină. Olanda și Norvegia au susținut că vor să elimine vehiculele pe bază de benzină și motorină până în 2025, iar Germania și India au anunțat un plan similar care are ca termen limită anul 2030.
Nicholas Hulot a expus planurile de a renunța la importurile de produse, precum ulei de palmier și a altor produse care contribuie la despăduririle din mai multe regiuni ale lumii, în particular în Pădurea Amazoniană, Asia de sud-est și Congo. Despăduririle generează până la 10% din totalul emisiilor globale de dioxid de carbon.