Cu Synology DS216play și HDD-urile Seagate Ironwolf Pro poți pune bazele unui sistem de supraveghere pentru acasă [PLAYTEST]

de: George Stanciu
25 07. 2017

Synology DS216play este un NAS care îți aduce beneficiile cloud-ului în sufragerie și care te poate ajuta chiar să-ți supraveghezi casa, când nu vrei să-ți rogi vecinii să facă asta.

[related]

Synology Ds216play este destul de simplu în ceea ce privește designul, dar nici n-ar avea ce să-ți ofere ieșit din comun ca să te impresioneze, nefiind nevoie să facă asta. NAS-ul este destul de simplu la capitolul aspect, iar pe partea din față ai butonul de pornire, alături de patru LED-uri, pentru status, LAN și pentru cele două hard disk-uri pe care le poți monta. În partea din spate ai acces la portul de internet, la două porturi USB și la butonul de resetare a dispozitivului.

Procesul de instalare s-ar putea să vă dea câteva bătăi de cap, însă dacă urmați ghidurile aflate la dispoziție sau pe care le găsiți pe internet, n-o să dureze prea mult ca Synology DS216play să fie gata de funcționare. După ce treceți și de pasul acesta, vă puteți loga cu ușurință pe NAS și puteți controla orice aveți nevoie în legătură cu acesta.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale folosirii unui asemenea NAS este chiar cel pe care l-am menționat în deschiderea articolului. Cu un asemenea dispozitiv poți să-ți creezi propria rețea de supraveghere, astfel încât să știi că ți-ai lăsat casa pe ochi buni. O astfel de funcție e utilă nu doar pentru casă în sine, ci și pentru copii, dacă vrei să-i lași acasă și să-i știi în siguranță.

Astfel, un NAS precum cel de față poate fi conectat cu camere video de supraveghere, cum ar fi TP-LINK NC250. Procesul de instalare a fost ceva mai complicat în cazul acestor camere video, deoarece trebuie configurate manual. Cu toate acestea, în procesul de instalare puteți găsi cu ușurință o mulțime de modele de camere video care pot fi configurate mult mai rapid.

După ce conectați camerele, acestea vor transmite live către NAS, iar acesta va stoca toate filmulețele pe unul dintre HDD-urile pe care le-ați instalat. Ulterior, acestea pot fi vizualizate conectându-vă direct la NAS, de pe laptop, sau chiar de pe telefonul mobil.

Pentru teste, noi ne-am bazat pe două HDD-uri, de câte 10 TB fiecare, din gama IronWolf Pro de la Seagate. Acestea sunt create special pentru a fi folosite într-un NAS, fiind astfel mai mult decât recomandate pentru DS216play. Cu toate că există o mulțime de tipuri de hard disk-uri pe piață, dacă vrei să ai parte de performanțe ridicate cu un NAS, e indicat să folosești discuri create special pentru acesta. HDD-urile de la Seagate sunt optimizate pentru cloud-ul privat, având chiar și senzori care monitorizează vibrația rotațională, pentru a oferi aceeași performanță, chiar și după utilizări îndelungate.

Synology DS216play are parte de mai multe aplicații de smartphone prin intermediul cărora puteți accesa fișierele pe care le aveți stocate în cloud-ul privat. Astfel, poți să îți vezi galeria foto, să te uiți la filme prin intermediul aplicației de streaming, să asculți muzica stocată la distanță sau chiar să sincronizezi alte fișiere între dispozitivul mobil și NAS-ul de acasă.

Interfața sistemului prin care controlezi NAS-ul este destul de simplă și ai acces direct la trei mari categorii de funcții. Package Center este locul unde poți găsi tot felul de module optimizate pentru Synology DS216play, cum ar fi și modulul de supraveghere, prin care îți poți conecta rapid camerele la NAS. O mulțime de alte module pot spori funcționalitatea serverului, având în vedere că ai putea descărca torrente sau ai putea chiar să hostezi un site pe acesta. Trebuie să ții minte că vei avea nevoie de cel puțin un HDD pentru ca NAS-ul să fie funcțional. În total, capacitatea celor două hard disk-uri poate ajunge până la 16TB, suficient pentru a-ți crea o bibliotecă multimedia pentru un adevărat centru de entertainment, accesibil cu ușurință.

[related]

Synology DS216play costă 1549 de lei la preț întreg și poate fi găsit AICI, iar un HDD IronWolf Pro de 10TB poate fi găsit AICI, la prețul de 2129 de lei. O cameră TP-LINK NC250 costă 359 de lei la preț întreg și poate fi găsită AICI.