Stimularea creierului în acest mod ar putea trata numeroase afecțiuni

de: Ioana Bîrsan
05 06. 2017

Stimularea creierului fără implanturi are multiple beneficii și poate trata numeroase afecțiuni cerebrale care pun în primejdie sănătatea pacientului.

Oamenii de știință știu că stimularea anumitor regiuni din creier poate trata Parkinsonul și alte afecțiuni cerebrale, însă, până în acest moment, era nevoie de operații complicate și riscante care aveau ca scop plasarea implanturilor în interiorul craniului. Cercetătorii au inventat o tehnică de stimulare a creierului care nu necesită operații, ci doar plasarea electrozilor pe scalpul pacienților.

Trucul este de a crea două curente electrice de frecvențe mari care interacționează între ele în interiorul creierului tău. Dacă vrei să țintești alte regiuni cerebrale, tot ceea ce trebuie să faci este să schimbi frecvența și să plasezi diferit electrozii de la nivelul scalpului, notează Engadget.

Tehnica nu este la fel de eficientă și performantă precum stimulările convenționale, dar este extrem de precisă. Și, mai important decât atât, nu afectează alte părți ale creierului pacientului. Asta înseamnă că nu există nici efecte adverse.

Dacă dezvoltatorii reușesc să-și rafineze metoda de lucru pentru a produce efecte specifice, tehnica ar putea fi folosită într-o multitudine de scopuri, pentru tratarea multor afecțiuni cerebrale unde stimularea prin metode convenționale se dovedește a fi deja utilă. În acest fel, se poate găsi un leac pentru Parkinson, depresie, Alzheimer și alte boli neurodegenerative.

Ceea ce este și mai important este că natura non-invazivă a tehnicii dezvoltate ar trebui să le permită cercetătorilor să vindece o plajă mare de afecțiuni. În acest fel, pacienții nu mai sunt preocupați de procedurile chirurgicale complicate. Deși metoda nu va putea vindeca pe deplin bolile cerebrale, ea poate fi folosită ca tratament ușor, rapid, la îndemâna tuturor.