Start-Up Nation România. Antreprenori în țara patronilor

de: Claudiu Râpan
15 05. 2017

Prima dată când am auzit de programul Start-Up Nation a fost înainte de alegerile parlamentare. A fost inclus în programul de guvernare cvasi-realist al PSD, și, la prima vedere, părea cel puțin greu de aplicat. Fiind inspirat din programul israelian cu același nume, Start-Up Nation România se vrea a fi un ajutor, o gură de aer proaspăt pentru antreprenorii români. După multe dezbateri și modificări, a ajuns, într-un final, la o formă acceptabilă. Însă este asta o prioritate pentru România?

[related]

Start-up Nation România: Patron sau antreprenor?

Să începem prin a defini termenul de ”startup”. Atunci când rostim termenul englezesc ne ducem automat cu gândul la o afacere aflată în primele momente de existență, care se axează pe tehnologie, cel puțin asta se întâmplă peste ocean. Nu poți să deschizi un butic și să-i spui startup. Este important de reținut că în România termenul a prins alte conotații. Ce s-a întâmplat la noi, cu generalizarea acestui termen, este, pe cât de anormal, pe atât de normal.

PSD s-a suit pe un val trendy și a vrut să facă din tradiționalii patroni antreprenori, în condițiile în care cei doi termeni sunt extrem de diferiți. Când spui antreprenor sau startup, te gândești la o aplicație, la un device cool hardware, la mentorat, la equity, la venture capital și la mulți alți termeni specifici. Cum poți să atribui așa ceva unei afaceri de… transportat mobilă, de exemplu?

Pentru a fi siguri că pun mâna pe putere, cei din PSD au încercat să-și fidelizeze micii patroni și viitori patroni, promițându-le fonduri guvernamentale nerambursabile de 44.000 de euro de căciulă. Însă ce garanție există că ei se vor pricepe la asta? Ce garanție există că Guvernul nu va arunca cu bani aiurea, bani ce ar putea fi folosiți în domenii mult mai importante, cum ar fi Sănătatea, Educația sau Infrastructura? Ce garanție avem că ei nu-și vor băga afacerile în faliment din lipsă de experiență? Sau, mai rău, din rea-voință și câștig propriu financiar?

Există chiar atât de mulți bani în România, încât să creăm, peste noapte, 10.000 de patroni și antreprenori în diferite domenii? Nu spun că nu vor fi oameni merituoși și cu simț antreprenorial printre cei 10.000. Nu spun că vor exista numai brutării și nicio afacere bazată pe IT, un startup în adevăratul sens al cuvântului. Cine va pune mâna pe acești bani va avea o responsabilitate imensă. Programul trebuie să fie ceva mai mult decât o simplă încercare de a determina oamenii să-și creeze afaceri, totuși.

Start-Up Nation România: Ce urmează?

Scriu acest text cu puțin timp înainte să se dea startul înscrierilor. Programul a suferit numeroase modificări de când a fost pus în dezbatere publică. Cele mai multe fiind schimbări în bine. Dacă la început nici măcar nu aveam garanții că oamenii care vor aplica pentru finanțarea de 200.000 de lei nu vor încerca diferite scheme de delapidare, existând atâtea chchițe exploatabile în OUG-ul inițial Start-Up Nation, acum lucrurile par să intre pe un făgaș normal.

[related]

Secretarul de Stat Ilan Laufer a avut grijă să asculte pe toată lumea și să păstreze transparența acestui program atât de dezbătut. Nu spun asta des, însă un om din Guvern a gestionat OK o situație care putea să escaladeze oricând. Acum rămâne de văzut dacă programul va avea sau nu succes. Este atât de greu de anticipat situația, iar totul e necunoscut în acest moment. Vom avea parte de un program care să facă cu adevărat bine ecosistemului de business din România? Sau vom avea parte de o schemă elaborată de ajutor social pesedist care va crea mii de buticuri sătești? Vom avea parte de patroni sau de antreprenori? Timpul ne va spune.