Cum știi cât de sănătos ești, în funcție de cât visezi

de: Nicoleta Apostol
22 10. 2017

Cercetătorii îți pun o întrebare simplă, însă gândește-te bine, pentru că răspunsul tău va decide cât de sănătos ești: ”Cât de des visezi?”.

Dacă răspunsul tău e ”apoape deloc”, nu ești singur, din păcate. Conform unui studiu, aproape 32% din oameni au spus că visează o dată sau chiar deloc pe lună. Deși visul nu este comun, ar putea spune ceva despre calitatea somnului pe care îl ai, însă de multe ori este un clișeu destul de periculos.

Potrivit doctorului Rubin Naiman, om de știință în problemele somnului la Centrul de Medicină de la Universitatea Arizona, americanii au mai puține vise ca niciodată, ceea ce este o criză de sănătate publică. Acest lucru se datorază faptului că visarea este o parte esențială a sănătății fizice, mintale și spirituale a oricărei persoane.

Visele sunt cel mai adesea produsul somnului REM (Rapid Eye Movement), stadiul ciclului de somn în care creierul este cel mai activ și deci cel mai probabil să viseze. Dacă nu ai vise, spune Naiman, înseamnă că nu ai suficient somn REM, adică somn de calitate.

Ce impact are lipsa de somn asupra ta

Care sunt cauzele? Naiman afirmă că presiunile societății moderne, programele de lucru cu somn ostil, alcoolul, tutunul, țigările și omniprezența dispozitivelor electronice, au stricat relația oamenilor cu somnul REM. Lipsa somnului REM crește riscul de depresie, dificultăți de memorie, obezitate și o serie lungă de alte afecțiuni.

Efectele asupra sănătății de a nu avea suficient somn sunt bine documentate: pierderea generală a somnului s-a dovedit dăunătoare sistemului imunitar și chiar creșterii în greutate. Soluția, crede Naiman, se află în somnul REM, cu vise mod specific. Dar alți oameni de știință nu sunt atât de siguri. Patrick Fuller, neurolog specializat în cercetarea somnului la Școala Medicală Harvard, a declarat că pentru sănătatea bărbaților unele cercetări privind somnul REM sunt neconcludente.

Fuller recomandă să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață. Alți experți sugerează să rămâi departe de computere și smartphone-uri înainte de a te băga în pat sau să te trezești fără alarmă, ca să-ți lași corpul să treacă prin modurile sale naturale, ceea ce e cam greu dacă ai un job de dimineață.