Ce se întâmplă cu Pământul dacă Soarele moare

de: Nicoleta Apostol
11 12. 2017

Stelele se nasc, trăiesc și mor, la fel ca oamenii. Soarele nu este diferit, iar când acesta ”se duce”, Pământul nu merge cu el. Cel mai probabil se va vaporiza.

Scala de timp a unei stele este de șapte-opt miliarde de ani. Dacă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu Pământul dacă Soarele moare, răspunsul are legătură cu modul în care acesta strălucește. Stelele își încep viața cu aglomerări mari de gaze, în cea mai mare parte hidrogen, heliu și alte elemente. Gazul are masă, așa că dacă-l pui într-un singur loc el se prăbușește în propria sa greutate. Astfel se creează presiune asupra interiorului protostelei, care încălzește gazul, până când devine atât de fierbinte, încât electroni se îndepărtează de atom, iar gazul încearcă să se ionizeze.

Atomii de hidrogen, fiecare conținând un singur proton, fuzionează cu alți atomi de hidrogen pentru a deveni heliu, care are doi protoni și doi neutroni. Fuziunea eliberează energie sub formă de lumină și căldură, care creează presiune exterioară și oprește gazul să se prăbușească în continuare.

Există suficient hidrogen pentru a menține acest proces miliarde de ani, Dar, în cele din urmă, aproape tot hidrogenul din interiorul stelei se va topi în heliu. În acel moment, Soarele nu va putea genera decât mai multă energie și va începe să se prăbușească sub propria greutate. Această greutate nu poate genera suficientă presiune pentru a fuziona heliu, așa cum a făcut-o hidrogenul la începutul vieții stelei.

Totuși, acel nucleu de heliu va începe să se prăbușească. Atunci când o face, eliberează energie, dar nu prin fuziune. În schimb, se încălzește doar din cauza presiunii crescute (comprimarea oricărui gaz crește temperatura). Această eliberare a energiei conduce la mai multă lumină și căldură și face Soarele mai strălucitor, iar energia îl determină să se umfle într-un gigant roșu.

Cum afectează acest proces Pământul

Un studiu din 2008 al astronomilor Klaus-Peter Schröder și Robert Connon Smith a estimat că Soarele va deveni atât de mare încât straturile sale exterioare de suprafață vor ajunge la circa 170 milioane de kilometri, absorbind planetele Mercur, Venus și Pământ. Întregul proces de transformare într-un gigant roșu va dura aproximativ cinci milioane de ani.

Pe partea de strălucire a Soarelui, luminozitatea acestuia va crește cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani. Între timp. Pământul se va coace și se va transforma într-o baie de aburi, iar oceanele se vor evapora. Pe măsură ce apa se descompune, hidrogenul va scăpa în spațiu, iar oxigenul va reacționa cu rocile de suprafață. Azotul și dioxidul de carbon vor deveni, cel mai probabil componentele majore ale atmosferei, ca și în cazul lui Venus, dar nu este clar dacă atmosfera planetei noastre va deveni atât de densă.

În orice caz, bucură-te că aceste vremuri apocaliptice nu te vor prinde în viață și, cu siguranță, nici pe zecile de generații de după tine. Chiar și așa, e bine să știi ce vremuri așteaptă ce o paște pe planeta noastră, ca să poți spune mai departe.