Povestea miliardarului Snapchat care a îndrăznit să refuze Facebook

de: Claudiu Râpan
15 05. 2017

Dacă nu ai trăit sub o piatră în ultimii ani, sigur ai auzit de Snapchat. Dar câtă lume știe de omul din spatele hitului? El a refuzat miliardele Facebook și a pornit pe drumul său.

Evan Spiegel a devenit mai bogat cu 4,5 miliarde de euro după ce a ales să listeze compania mamă a aplicației Snapchat, Snap, pe bursă. Tânărul de 26 de ani de la Snapchat a pariat foarte încrezător pe șansele sale și i-a ieșit, deși la început, lucrurile nu păreau chiar atât de promițătoare.

În plus, din cei cinci miliarde, Evan Spiegel a făcut 850 de milioane de dolari doar printr-o semnătuă pe o foaie de hârtie. Ceilalți acționari ai Snap i-au dat control total asupra frâielor companiei, iar CEO-ul de 26 de ani nu a dezamăgit și a reușit să-și listeze afacerea pe bursă.

Bonusul lui Spiegel a fost de aproape un miliard de dolari. Cifrele par senzaționale, însă business-ul tânărului aproape că a eșuat în primele ore de la debutul pe Wall Street, notează CNN.com.

În momentele imediat următoare listării, Evan Spiegel a pierdut aproape un miliard de dolari. Acțiunile Snap s-au prăbușit, iar tot profitul acumulat în ultimii ani s-a dus pe apa sâmbetei. Se prefigura a fi unul dintre cele mai mari eșecuri. Pentru un tânăr care a fost mereu în umbra lui Mark Zuckerberg, asta a fost greu de digerat. Comparat mereu cu CEO-ul Facebook, care a trecut și el printr-o listare pe bursă, mult mai de succes de altfel, Spiegel a avut de luptat din greu să recupereze terenul pierdut. Și a făcut-o.

Spiegel a ajuns în topul celor mai bogați oameni din lume. Multă vreme Snapchat a fost acuzată că a copiat modelul Facebook, iar Spiegel a trebuit să se lupte din greu ca imaginea companiei sale să nu fie afectată. Una dintre cele mai interesante replici ale sale, în legătură cu această polemică, a fost oferită chiar acum câteva zile. “Chiar dacă Yahoo are o căsuță pentru căutare, asta nu înseamnă că sunt Google”, a zis acesta.

Însă, la fel ca multe dintre poveștile de succes, și povestea lui Spiegel este înconjurată de controverse. Crescut în California, Evan a făcut facultatea la Stanford, de unde a absolvit în 2012. La vremea respectivă, nu a mai stat pe gânduri și a fondat direct Snap Incorporated, împreună cu doi prieteni din facultate. Înainte de listarea pe bursă, Spiegel, împreună cu unul dintre cofondatorii săi, Bobby Murphy, dețineau aproape 70% din control asupra companiei. Aceștia s-au angajat să doneze 13 milioane de acțiuni către ONG-urile care sprijină tinerii și educația lor.

În 2014, un blogger de peste ocean a declanșat un scandal după ce a făcut publice niște e-mail-uri din facultate pe care Spiegel și le dădea cu colegii. Acestea erau scrie într-un mod jignitor la adresa femeilor, iar Evan a trebui să emită un comunicat de presă prin care să-și ceară scuze pentru comportamentul ”idiot” de care a dat dovadă în perioada pe care a petrecut-o la Stanford. Și acesta nu a fost singurul scandal. Spiegel a fost dat în judecată de un fost angajat care susținea că l-a auzit pe tânărul miliardar jignind națiuni întregi, atunci când a spus că ”Snapchat este numai pentru oameni bogați. Nu am nicio intenție de a duce Snapchat în țări sărace precum India sau Spania”.