Sistemul Solar ar putea include o a zecea planetă

de: Ioana Bîrsan
23 06. 2017

Un obiect de mărimea unei planete ar putea orbita în jurul Soarelui și s-ar afla la periferia sistemului solar, după Pluto.

Cercetătorii de la Universitatea Arizona au susținut că un obiect nevăzut, cu masa între cea a Pământului și cea a planetei Marte și-ar putea face veacul în regiunea Centurii Kuiper- o centură de materie care înconjoară Sistemul Solar, extinzându-se de la orbita planetei Neptun până în afara sistemului și în care se regăsesc numeroși asteroizi de gheață, comete și planete pitice.

În ianuarie 2016, o altă grupă de cercetători postulau existența unei planete de dimensiunea lui Neptun, care ar orbita în jurul soarelui la o depărtare mare de Pluto. Această planetă ipotetică a fost denumită ”A noua planetă”. Dacă obiectul nou identificat se dovedește a fi real, atunci am putea avea de a face cu cea de-a zecea planetă a Sistemului nostru Solar.

Obiectul cu masă planetară nou identificat pare să afecteze orbita populației de roci spațiale existente pe centura Kuiper. Dar ceea ce este și mai intrigant este faptul că orbita celor mai distante obiecte aflate pe această centură pare să semnaleze prezența unui obiect mai masiv care influențează mișcarea obiectelor aflate în proximitatea sa prin câmpul său gravitațional, scrie space.com.

Potrivit calculelor realizare de cercetători, un obiect la fel de masiv ca Marte ar putea cauza această modificare în mișcarea obișnuită a obiectelor de pe centura Kuiper.

Cu toate că încă nu s-a putut observa niciun obiect de o asemenea amploare în acea regiune din spațiu, cercetătorii sunt destul de optimiști și susțin că Large Synoptic Survey Telescope (LSST), care se află momentan în proces de construcție, în Chile, i-ar putea ajuta în descoperirea acestor lumi ascunse.

Deși  descoperirea este interesantă, mulți astronomi s-au avântat să tragă concluziile. Unii susțin că obiectul nou descoperit ar avea o masă de zece ori mai mare de cea a Pământului, în timp ce alții sunt de părere că o planetă aflată la o asemenea apropiere nu ar fi trecut neobservată până acum.