Schimbările climatice ne-ar putea arunca într-o nouă eră glaciară

de: George Stanciu
06 01. 2017

Încălzirea globală ar putea avea efecte total diferite față de cele așteptate, astfel că emisfera nordică ar putea experimenta o eră glaciară.

În 2004, filmul ”The Day After Tomorrow” prezenta un scenariu terifiant, în care curenții oceanici de pe glob se opreau, ca rezultat al încălzirii globale, conducând la o furtună catastrofică ce distruge majoritatea orașelor lumii.

Experții sunt de părere că un astfel de scenariu este mai plauzibil decât pare; un nou studiu arată că acești curenți oceanici ar putea să se oprească, aruncând întreaga emisferă nordică a planetei într-o eră glaciară.

Studiile anterioare au estimat că nivelele de dioxid de carbon din atmosferă for ajunge la o valoare de 700ppm (părți per milion), până în 2100, astfel că până în 2400, curenții oceanici ar putea dispărea.

Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, de la University of California San Diego, arată că modelele climatice actuale subestimează posibilitatea dispariției curenților oceanici. Majoritatea simulărilor de acest fel exagerează stabilitatea acestor curenți. Când acest factor este eliminat, predicțiile arată că circulația ar putea dispărea în viitor, declanșând o răcire importantă în Oceanul Atlantic de Nord, arată cbc.ca.

Tiparul cunoscut ca Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) ar fi întrerupt de dispariția curentului oceanic; curenții dispar la aproximativ 300 de ani după dublarea nivelelor de dioxid de carbon din atmosferă, arată simulările.

Un nivel ridicat de CO2 ar provoca topirea ghețurilor din Groenlanda și din Arctica, sporind cantitatea de apă dulce din oceane. La rândul ei, aceasta ar perturba AMOC, ce are nevoie de un echilibru între apa sărată și cea dulce.

Efectele ar fi devastatoare pentru planetă, având în vedere că Oceanul Atlantic s-ar răci brusc, mărindu-se și cantitatea de gheață din Arctica. Temperaturile Atlanticului ar scădea cu 2,4 grade Celsius, iar temperaturile din nord-vestul Europei ar scădea, în medie, cu 7 grade Celsius.