De ce în România și Bulgaria sunt cele mai multe femei care lucrează în tehnologie
În România și Bulgaria sunt cele mai multe femei care lucrează în domeniul tehnologiei și există tot mai multe studente care studiază la facultățile de profil, semn că numărul va crește considerabil în anii următori.
În Europa de Est nu este ceva ieșit din comun ca femeile să se îndrepte spre domeniul științei și al tehnologiei, iar în Bulgaria există cel mai mare procent, de 27,7%, cu România care se apropie foarte mult de aceste cifre, la doar 27,2%. Urmează apoi Latvia, Finlanda, Estonia și Lituania cu puțin peste 20%. În Uniunea Europeană media este de 16,1%, iar țara cu cele mai puține femei care lucrează în domeniul tehnologiei fiind Republica Cehă, cu un procent de sub 10%.
Motivul pentru care femeile din țările din Europa de Est se îndreaptă spre ocupații de inginerie și știință are de a face cu industrializarea rapidă a acestor state. În timpul regimului comunist a fost nevoie de o forță de muncă foarte puternică, astfel că femeile au fost integrate rapid pe piața de muncă, fiind determinate să se îndrepte spre muncile care înainte erau dedicate doar bărbaților, precum sudură, mecanică, realizarea și repararea uneltelor și așa mai departe.
Atât în România, cât și în Bulgaria, femeile lucrează foarte mult în domenii care combină știința computerelor și economia. Firma Misys, care s-a dezvoltat considerabil în România, se laudă cu faptul că 49% dintre birourile sale sunt ocupate de femei, iar 51% de bărbați, dar sunt multe alte firme din IT care se dezvoltă considerabil în această regiune, notează zdnet.com.
Însă forța de muncă din aceste domenii este pe cale să crească în România, pentru că 29,3% dintre studenții de la facultățile de profil sunt femei. Dacă ne raportăm la restul țărilor din UE, România pare să rămână în urmă. În Grecia procentul este la 31,2%, în Belgia la 32,5%, iar Bulgaria a rămas în fruntea clasamentului cu un procent de 34,4%.