Rolls-Royce lucrează la o navă autonomă pentru patrulare și detectarea de mine

de: George Stanciu
13 09. 2017

Rolls-Royce are în plan crearea unei nave de ultimă generație, care să transforme misiunile de patrulare, de supraveghere și nu numai.

Cea mai nouă variantă a navei are o lungime de 60 de metri, iar autonomia este mai mult decât rezonabilă, ajungând la 100 de zile. Viteza maximă a ambarcațiunii este de 25 de noduri, iar raza de acțiune este de aproximativ 3.500 de mile marine.

Compania Rolls-Royce mizează pe un viitor unde navele mari, operate manual, conlucrează cu cele mai mici, autonome. Automatizarea sarcinilor efectuate manual are potențialul de a economisi bani, dar și de a spori siguranța transporturilor în sine.

Cu toate acestea, lipsa oamenilor de la bord înseamnă că nimeni nu este în preajmă în cazul unei defecțiuni. Rolls-Royce spune că a prioritizat fiabilitatea sistemelor de propulsie și de energie pentru a reduce numărul problemelor nerezolvabile. Asta înseamnă că au fost adăugate sisteme mecanice redundante și au fost implementate sisteme de învățare automatizată care să ofere mentenanță.

Nava Rolls-Royce este dotată cu panouri solare care pot genera curent electric, astfel încât să mărească timpul pe care aceasta îl poate petrece în stand-by. Vaporul are un sistem de propulsie 100% electric.

Navele autonome nu sunt o noutate; DARPA a colaborat cu Leidos pentru a crea o astfel de navă care să urmărească submarinele în liniște. Proiectul a arătat că o astfel de navă este mai ieftin de operat decât una cu echipaj.

Navele autonome au nevoie de protecție împotriva pericolelor reprezentate de atacuri cibernetice, însă Rolls-Royce spune că s-a ocupat de aceste aspecte.

Încă nu se știe cine ar putea fi interesat de cumpărarea unor asemenea nave, însă având în vedere că Rolls-Royce sunt originari din Marea Britanie, marina Regatului ar putea face astfel de achiziții.