O nouă descoperire ne prezintă ritualurile canibalilor din Europa preistorică

de: George Stanciu
20 08. 2017

Un studiu publicat recent ne ritualurile canibalistice care aveau loc în mai multe locuri din Europa antică.

În cazul de față, este vorba despre mai multe oase care au fost descoperite într-o peșteră de pe actualul teritoriu al Marii Britanii. Oasele recuperate din peșteră aveau mai multe marcaje pe ele, acestea fiind crestate în zig-zag. Oamenii de știință arată că marcajele de pe oase sunt gravuri făcute intenționat, acestea fiind efectuate după alte faze ale procesului ritualic de îngropare.

Oasele au fost descoperite în peștera Gough din Marea Britanie, iar cadavrele îngropate de aici au trecut prin ritualul mortuar Magdelenian. Acesta, conform relatărilor descoperite, era un proces destul de ciudat, unul dintre pașii necesari fiind filetarea de carne de pe corp pentru a fi consumată. Craniul era transformat într-o cupă de băut, iar oasele erau gravate.

Studiul vorbește despre seria distinctă de incizii în zig-zag, făcute pe oase, acestea putând fi rezultatul filetării cărnii de pe cadavre. Deși aceasta este o explicație, cercetătorii nu erau siguri dacă filetarea în sine a produs urmele sau dacă acestea au fost create ulterior.

Pentru a determina sursa, cercetătorii au analizat mai bine de 300 de urme de filetare cunoscute și le-au comparat cu urmele în zig-zag, descoperite pe oase. Asta le-a arătat oamenilor de știință că dungile au fost gravate deliberat pe oase și nu au fost rezultatul filetării, adăugând un nou strat de complexitate ritualului mortuar.

Studiul arată că acest ritual al gravării oaselor nu a mai fost identificat în perioada paleolitică, reprezentând o descoperire importantă. Firește, de ce gravurile au fost făcute și care era rolul lor reprezintă întrebări fără răspuns, cel puțin momentan. Trebuie menționat că aceste marcaje sunt similare cu unele descoperite și pe alte obiecte din situri europene care datează din aceeași perioadă, indicând un proces funerar cunoscut de mai multe populații.