Reconstrucția facială ne arată cum trăiau oamenii acum 700 de ani
Reconstrucția facială este atât de performantă încât ne poate oferi detalii noi cu privire la modul în care oamenii obișnuiți trăiau acum 700 de ani.
Deși în imaginea atașată la acest articol am putea crede că avem de a face cu o fotografie, și asta pentru că ea ilustrează în cel mai realist mod cu putință o figură umană, imaginea conține de fapt chipul unui om care a murit acum mai bine de 700 de ani. Fotografia este creată cu ajutorul tehnologiei de reconstrucție facială și care ne permite să reconstituim cu precizie anatomia și trăsăturile unei fețe umane.
Acest bărbat din secolul al XIII-lea, supranumit și Context 958, este unul dintre cele 400 de cadavre găsite și excavate de sub John’s College din Cambridge, Marea Britanie, între anii 2010 și 2012, conform Gizmodo. Reconstrucția facială este parte a unui efort colectiv între Universitatea din Cambridge, divizia de arheologie, și Centrul de Anatomie și Identificare Umană a Universității Dundee. Acest proiect, realizat cu sprijinul The Wellcome Trust, este un efort de a cataloga și analiza cadavrele cât mai detaliat.
Astfel, Context 958 avea puțin peste 40 de ani când a fost îngropat. Scheletul său conținea semne serioase de uzură, semn că acesta a dus o viață grea, plină de provocări muncitorești. Smalțul dinților săi a încetat să mai crească în două momente ale tinereții sale, sugerându-ne că a trăit momente de foamete și îmbolnăviri dese de-a lungul acestei perioade. Cercetătorii nu sunt foarte siguri care era meseria acestuia, dar sunt de părere că ocupația sa implica un soi de comerț.
Context 958 avea o dietă bogată în pește și carne, conform unei analize a fenomenului dezagregării dinților săi. De aceea se ajunge și la concluzia că profesia sa probabil că îi oferea mai mult acces la asemenea alimente pe care persoanele obișnuite ale vremii nu le puteau procura atât de ușor.
De asemenea, specialiștii consideră că acesta era pacient la spitalul St. John, o instituție caritabilă care se ocupa de îngrijirea a zeci de pacienți bolnavi și care erau prea săraci pentru a trăi în altă parte.
Descoperirea le oferă cercetătorilor o privire mai amplă asupra modului în care trăiau oamenii obișnuiți și cei săraci acum 700 de ani. În general, studiile istorice au în prim plan oamenii bogați care au avut o influență majoră asupra comerțului și a traiului vremii, însă nimeni, până în prezent, nu s-a preocupat de biografia indivizilor care fac parte din clasa celor săraci. În final, noul studiu este un tribut adus acelor persoane obișnuite ale căror vieți ar fi fost pe vecie uitate.