Realitatea augmentată va putea oferi asistență celor cu deficiențe de văz [VIDEO]

de: Ioana Bîrsan
19 02. 2017

Tehnologia a reprezentat de la început o modalitate de a crea și facilita interacțiunea dintre oameni și mediu, așa că e firesc ca acest domeniu să acorde o importanță deosebită acelor persoane care prezintă un dezavantaj.

Așadar, pentru că aproximativ 1% din totalul oamenilor de pe glob (adică proximativ 70 de milioane de indivizi) au deficiențe de văz, companiile își propun să creeze instrumente prin care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora. Deși poate că numărul total al persoanelor defavorizate în acest sens nu este suficient de mare pentru ca o companie să-și manifeste un interes pentru a crea un produs specific, aceasta este o oportunitate de dezvoltare, având în vedere faptul că există puține tehnologii de asistență pe piață pentru cei care au deficiențe de acest tip.

OxSight își propune să schimbe acest lucru și construiește și testează ochelari pentru realitate augementată pentru a-i ajuta pe cei care au deficiențe de vedere să recunoască și să interacționeze cu obiectele din mediul în care se află. Acești ochelari specifici, deși îți permit să localizezi obstacolele din calea ta, nu te pot ajuta să conștientizezi pe deplin zona din jurul tău, conform Tech Crunch.

„Odată ce începi să îți perzi simțul vederii, devine dificil să localizezi și să diferențiezi între un obiect aflat în prim-plan și unul aflat în fundal. Cele două devin ușor de confundat. Dar prin proiectul nostru, ceea ce putem face este să identificăm anumite clase de obiecte și să găsim o modalitate de a le scoate în evidență”, afirmă neurologul Dr. Stephen Hicks.

Creierul procesează spațiile tri-dimensionale similar cu modul în care camerele moderne pentru gaming construiesc diferențele între podea, o canapea și un perete. Acestea identifică obiectele de dimensiuni mai mari și determină o relație între ele și utilizator. Prin folosirea aceluiași concept de cartografiere, OxSight, folosindu-se de realitatea augmentată, adaugă anumite filtre mediului în care utilizatorul se află.

Pentru că fiecare persoană care are o deficiență de văz este afectată diferit, cei de la OxSight au construit un produs care poate fi ajustat și personalizat, pentru a permite fiecărui utilizator unic să identifice ceea ce se află în jurul său. Ceea ce fac de fapt acești ochelari specifici, este să îmbunătățească ceea ce persoana vede în mod normal, prin accentuarea și evidențierea conturului obiectelor aflate în proximitatea sa.

În prezent, singura dificultate pe care o întâmpină producătorii este de a aduce ochelarii pentru realitatea augmentată în fața publicului și de a seta un preț corect pentru un dispozitiv de acest gen. Partea bună e că jumătate din muncă a fost deja făcută, aceștia găsind un investitor dispus să sponsorizeze acțiunea lor.