Procesoarele Intel din a opta generație vor avea îmbunătățiri minore

de: George Stanciu
13 02. 2017

O nouă generație de procesoare Intel este pregătită de lansare anul acesta, dar tehnologia pare să nu avanseze atât de mult pe cât ne așteptam.

Este deja destul de clar că upgrade-urile în stil tick-tock (un nou proces într-o generație, o nouă arhitectură în următoarea generație) de care beneficiau procesoarele Intel în trecut nu mai este de actualitate. Compania a dezvăluit că procesoarele din cea de-a 8-a generație, ce ar trebui să apară în a doua jumătate a lui 2017, vor fi create folosind tot procesul de 14nm, pentru a patra oară la rând.

Compania nu oferă prea mult detalii cu privire la ce aduc nou aceste procesoare Intel, dar susține că vor veni cu o performanță sporită cu 15% în SysMark, așa cum s-a întâmplat și cu actualele procesoare din gama Kaby Lake.

Noua generație ar putea fi concentrată mai degrabă pe seriile U și Y de procesoare Intel, folosite pentru laptop-uri. Momentan, nu există însă o confirmare cu privire la această direcție, relatează engadget.com.

Un lucru e sigur: atunci când tehnologia de fabricație se va muta la 10nm, așa cum se așteaptă deja de ceva timp, vom vedea o schimbare radicală a tehnologiilor de pe piață. Intel susține că viitorul proces va fi unul destul de fluid, în funcție de segmentul de piață urmărit, iar că centrele de date vor fi primele ce vor beneficia de astfel de upgrade-uri. Ar trebui să nu fim surprinși dacă linia de procesoare Xeon este prima ce beneficiază de sistemul de 10nm.

Intel ar trebui să ia, totuși, o decizie cu privire la noua tehnologie cât mai curând, mai ales având în vedere competitorii. Qualcomm, spre exemplu, are de gând să lanseze un procesor de 10nm anul acesta. Firește, performanțele unui asemenea procesor montat într-o tabletă nu le vor depăși, momentan, pe cele ale unui procesor clasic de laptop, dar diferența de performanță ar putea deveni din ce în ce mai mică.