Mineralul care ne-ar putea oferi internet de 1.000 de ori mai rapid

de: George Stanciu
01 12. 2017

Cu toții ne dorim să avem o conexiune la internet mai rapidă, iar ajutorul nesperat ar putea veni din adâncurile pământului.

Este vorba despre un mineral rar, descoperit prima dată în Munții Urali, din Rusia. La aproape două secole de la descoperirea lui de către Lev Prevoski, în 1839, oamenii de știință sunt încântați că mineralul prezintă anumite proprietăți care ar putea fi exploatate pentru a ne oferi internet mai rapid.

Mineralul este cunoscut ca perovskit, fiind oxid de calciu și titan. Acesta are o structură cristalină, care poate fi modificată în funcție de nevoi. Mineralul a mai fost descoperit și în Arkansas, Elvenția, Suedia și Germania, în fiecare dintre aceste zone având o componență ușor diferită.

În 2009, cercetătorii au descoperit că pervoskitul poate acționa și ca o celulă fotovoltaică naturală, absorbind lumina solară și convertind-o în electricitate. Astfel, au fost demarate experimente pentru a crea celule solare având la bază acest material. Acum, inginerii au descoperit că pot folosi spectrul terahertz (THz) pentru transfer de date. Sistemul poate transfera date folosind o lampă cu halogen, în banda THz, și include o compoziție specială de perovskit, depozitat în straturi subțiri pe siliciu.

Atunci când lumina străbate materialul, cercetătorii pot include date în undele THz. De asemenea, aceștia au descoperit că pot schimba culoarea luminii pentru a modula unde THz la diferite frecvențe, simultan. Astfel, folosind mai multe lămpi cu halogen de culori diferite, pot trimite date de 1.000 de ori mai rapid decât cu tehnologiile actuale.

Cercetarea a fost publicată și în jurnalul Nature Communications. Rezultatele par promițătoare, dar, conform cercetătorilor, n-ar trebui să sperăm la aplicații practice în următorii 10 ani.