Oamenii pot învăța să folosească ecolocația, simțul de bază al liliecilor

de: George Stanciu
30 01. 2017

Ecolocația poate fi învățată de către oameni, aceștia devenind capabili să se deplaseze, chiar dacă nu văd ce se află în fața lor.

Fenomenul a fost deja observat în rândurile oamenilor nevăzători, ce pot aprecia distanțele față de zidurile unei încăperi cu ajutorul zgomotelor, dar acum, cercetătorii au descoperit că și indivizii fără probleme de vedere pot face asta.

Studiul a fost efectuat la Ludwig-Maximilians-Universität din Munchen, iar cercetătorii au descoperit o tehnică prin care pot urmări activitatea creierului într-o asemenea situație, cu ajutorul rezonanței magnetice imagistice funcționale (fMRI).

Participanții la studiu au primit căști cu microfon și au fost așezați în scannerele MRI. Aceștia au ascultat semnale audio pentru a-și descoperi poziția în spațiu, iar apoi au făcut zgomote cu ajutorul limbii, primind în căști ecoul corespunzător. Astfel, toți participanții au reușit să învețe cum să perceapă diferențele de mărime ale unui spațiu, chiar și dacă acestea erau destul de mici, arată sciencedaily.com.

Conform cercetătorilor, subiecții au putut să estimeze dimensiunile unui spațiu mai bine atunci când ei produceau zgomotele, decât atunci când zgomotele produse le erau transmite în căști. Unul dintre participanți a reușit chiar să estimeze dimensiunile unui spațiu virtual cu o abatere de doar 4% față de dimensiunile reale.

Astfel de sarcini activează cortexul senzorial, deoarece undele sonore produse de zgomote sunt reflectate și surprinse de urechi. De asemenea, pacienții fără probleme vizuale au avut și o activare a cortexului motor, ce stimulează limba și corzile vocale pentru a produce noi zgomote.

Dr. Virginia L. Flanagin, de la German Center for Vertigo and Balance Disorders arată că ecolocația necesită un grad foarte mare de sincronizare între cortexul motor și cel senzorial. Acum, cercetătorii lucrează la o metodă de antrenament care să îi ajute pe pacienții nevăzători să folosească ecolocația, prin intermediul sunetelor produse cu ajutorul limbii.