Oamenii de știință au creat viață cu ajutorul printării 3D

de: Claudiu Râpan
16 05. 2017

Printarea 3D nu este de ieri, de azi în viața noastră. Încă de când a fost inventată această tehnologie, ea a putut fi aplicată pe o gamă largă de domenii, de la auto până la construcția caselor. Iată că lucrurile nu s-au oprit aici. Câțiva cercetători de la Northwestern University din Statele Unite ale Americii au reușit să creeze viață cu ajutorul tehnologiei. Aceștia au printat 3D ovare și au ”dat naștere” unor pui de șoareci, care sunt vii și trăiesc bine mersi.

Profesori de la catedra de medicină din cadrul Universității Northwestern și-au unit forțele cu cei de la catedra de inginerie. Aceștia s-au folosit de țesut de la ovarele naturale prelevate pentru a printa 3D unele prostetice pe care apoi le-au implantat în femele de șoareci. Oamenii de știință au constatat că feritilitatea a fost una chiar și mai crescută decât în condiții naturale și că ovarele noi au ajutat și la producția de hormoni.

Noua descoperire le-ar putea ajuta foarte mult pe fetele tinere care suferă de cancer la ovare. În urma tratamentului pentru teribila boală, țesutul poate fi foarte afectat, iar tinerele pot rămâne sterile. Noua tehnologie va permite doctorilor să preleve țesut sănătos de la acestea până să înceapă tratamentul, pentru ca apoi să printeze 3D ovare noi, pe care să le implanteze ulterior atunci când pacientele vor dori să aibă copii.

Momentan testarea va avea loc doar pe șoareci, însă, în viitor, mult mai multe femei vor putea primi o a doua șansă la a rămâne însărcinate, cu ajutorul acestui tratament. Cu ajutorul aceleiași printări 3D, se vor putea crea ovare și din celule STEM. Asta s-a mai reușit până acum, tot la șoareci. Din păcate, însă, aceste tratamente nu vor putea fi realizate decât peste 10-15 ani, avertizează un doctor specializat în domeniu, conform publicației Tech Crunch.