O simplă teorie rezolvă trei dileme legate de Marte

de: George Stanciu
20 07. 2017

Cu toate că știm destul de multe despre Marte, încă nu suntem siguri despre cum s-a format planeta, dar lucrurile s-ar putea schimba.

Sunt destul de multe mistere legate de geologia distinctă a Planetei Roșii, dar și despre sateliții anormali pe care aceasta îi are. Un nou studiu, apărut și în jurnalul Geophysical Research Letters, ar putea oferi răspunsuri pentru mai multe întrebări legate de planetă.

Marte are emisfere diferite din punct de vedere geologic: cea nordică este destul de netedă, în timp ce emisfera sudică a fost bombardată de asteroizi. Și compoziția planetei este diferită față de cea a Pământului. De asemenea, la această imagine ciudată se adaugă și faptul că planeta are luni foarte ciudate, asimetrice.

Cercetătorii Stephen Mojzsis și Ramon Brasser au descoperit că toate cele trei fenomene pot fi explicate cu o simplă teorie, cea a unei coliziuni cu un asteroid uriaș.

După formarea planetelor, destul de multe resturi au rămas în sistemul solar, lovind planetele nou-apărute. Teoria impactului uriaș specifică faptul că planetele din interiorul sistemului erau mai mici, dar că asteroizii au adăugat masă și au transformat corpurile cerești.

Cercetătorii au descoperit că metalele din manta au putut ajunge acolo chiar și dintr-un singur impact cu un asteroid. Acesta ar fi trebuit să aibă o dimensiuni de 1200km și să fi lovit planeta acum 4,43 miliarde de ani.

Asteroidul a lovit în emisfera nordică, ceea ce explică de ce crusta de aici este mai ”tânără”. În plus, materia trimisă în spațiu în urma impactului a format un inel planetar, din care s-au format Phobos și Deimos, lunile lui Marte, care au în compoziție atât elemente marțiene, cât și extra-marțiene.