O frunză de spanac a fost transformată în țesut cardiac funcțional [VIDEO]

de: George Stanciu
26 03. 2017

Progresele în medicină continuă, având în vedere că o simplă frunză de spanac a devenit țesut cardiac complet funcțional.

Țesuturile umane la scară mare sunt încă foarte dificil de creat, chiar dacă mostrele de laborator de dimensiuni reduse sunt promițătoare. Acum, însă, cercetătorii au reușit să rezolve probabil una dintre cele mai dificile provocări legate de țesuturi: crearea unui sistem vascular car poate livra sânge.

Până acum, rețeaua de vase de sânge putea fi recreată cu tehnici precum printarea 3D. Acum, însă, cercetătorii și-au întors atenția către plante, transformând plantele în țesut.

Cu toate că plantele și animalele au moduri diferite de transport ale fluidelor, ”infrastructura” este destul de asemănătoare, arată cercetătorii care au lucrat la un studiu, acesta urmând să fie publicat în luna mai, în jurnalul Biomaterials.

Pentru a crea acest țesut cardiac, echipa a eliminat toate celulele plantei dintr-o frunză de spanac. Apoi, au trimis fluide și structuri asemănătoare cu celulele din sânge prin vasele frunzei.

Eventual, această tehnică ar putea fi folosită pentru a crea straturi multiple, care să alcătuiască mușchi cardiaci. La rândul lor, asemenea creații vor putea fi folosite în tratamentul persoanelor care se recuperează după un infarct, spre exemplu.

”Mai avem multe de făcut, dar până acum lucrurile arată extrem de promițător”, spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală la Worcester Polytechnic Institute, citat de independent.co.uk.

Acesta spune că adaptarea unor plante întâlnite abundent, datorită fermierilor care le cultivă de mii de ani, și folosirea acestora pentru crearea de țesut cardiac, poate rezolva o mulțime de probleme care impun, momentan, limite în acest domeniu.