O ciupercă recent descoperită poate descompune plasticul
Cercetătorii de la Chinese Academy of Sciences au descoperit o ciupercă inedită, aceasta având capacitatea de a descompune plasticul de tip poliuretan.
Oamenii de știință de la CAS au reușit să descopere o ciupercă nouă, care ar putea oferi o soluție pentru rezolvarea problemelor legate de cantitățile imense de plastic pe care le producem. Cea mai mare problemă a plasticului este că acesta nu este biodegradabil, reprezentând un factor de poluare imens pentru mediul înconjurător.
Aspergillus tubingensis, însă, așa cum este denumită ciuperca, ar putea rezolva această problemă. Ciuperca a fost izolată de către o echipă de cercetare condusă de Xu Jianchu, care lucrează la Kunming Institute of Botany, institut care aparține de Academia de Științe.
Xu spune că ”această ciupercă poate crește pe suprafața poliuretanului și poate dezmembra legăturile chimice dintre moleculele de plastic sau de polimeri, printr-o activitate a enzimelor”, scrie news.xinhuanet.com. De asemenea, cercetătorul punctează și că ciuperca se folosește de forța miceliului pentru a dezmembra polimerii.
Poliuretanul este un tip de polimer sintetic folosit la scară largă pentru producerea de materiale plastice. Acesta este folosit în diverse industrii, chiar și în cea medicală sau cea auto. La finalul ciclului de viață, însă, poliuretanul nu se descompune și rămâne un pericol atât pentru mediu, cât și pentru oameni.
Biodegradarea cu ajutorul ciupercilor este văzută ca o soluție importantă pentru rezolvarea problemelor poluării cauzate de plastic, mai arată Xu, care adaugă faptul că eficiența degradării este afectată de diverși factori, cum ar fi pH-ul, temperatura dar și tipurile de mediu folosite. Acesta spune că cercetătorii vor reuși să descopere, gradual, care este combinația ideală pentru creșterea rapidă a ciupercii, astfel încât să pună bazele unei soluții pentru cantitatea uriașă de deșeuri de plastic.