De ce nu ar trebui să mănânci înainte de a merge la culcare

de: Ioana Bîrsan
29 05. 2017

Viețile aglomerate pe care le avem tind să deformeze modul în care ne pregătim mesele principale ale zilei, iar, de cele mai multe ori, masa de seară devine cel mai substanțial lucru pe care îl mâncăm toată ziua.

Aceste tabieturi sunt o problemă destul de mare, cel puțin în viziunea cercetătorilor. Un studiu din 2015 ne arată că persoanele care mănâncă cu trei ore înainte de a merge la culcare sunt mai predispuse să dezvolte simptome ale refluxului gastric, care cauzează indigestie, tuse, astm, arsuri la stomac. În cele mai rele cazuri, refluxul gastric poate progresa în ceva mult mai serios, incluzând o formă rară de cancer.

Fizicianul Jamie A. Koufman și-a exprimat temerile cu privire la mâncatul înainte de culcare, mai ales când vine vorba de o masă copioasă, grea, urmată de puțină activitate sau de niciun fel de activitate. Tabieturile nesănătoase de acest tip pot da peste cap sistemele din corp care se bazează pe procesarea mâncării. Digestia adecvată este critică pentru organism, pentru că pe baza ei ajung substanțele nutritive necesare la organele din corp, notează Science Alert.

Corpurile noastre nu sunt construite să suporte o masă bogată înainte de culcare. Acest lucru este susținut de modul în care se realizează digestia. Poziția verticală a corpului ne permite să digerăm mâncarea, iar gravitația își face treaba și duce conținuturile din stomac în jos, spre intestine. Dacă suferi de arsuri la stomac și stai într-o parte în loc să stai într-o poziție verticală, asta va duce la scurgerea acidului spre esofag, cauzând refluxului.

De vreme ce stomacului îi ia cam trei ore să digere mâncarea, este necesar să aștepți acest număr de ore înainte de a te pune la somn. În plus, dacă te înfometezi pe parcursul zilei și singura masă strașnică pe care o ai este seara, asta te-ar putea determina să mănânci mai mult decât ai avea nevoie, într-un timp scurt.

Timp de sute de ani, oamenii obișnuiau să mănânce o singură masă copioasă pe zi, în jurul prânzului. Romanii obișnuiau să mănânce o dată pe zi, de obicei în jurul prânzului, la fel și europenii, iar în America colonială, masa principală era servită în mijlocul zilei, când lumina naturală permitea gătitul.

Revoluția Industrială a schimbat lucrurile și i-a determinat pe muncitori să se trezească dis-de-dimineață pentru a merge la muncă și mâncau o gustare înainte de a-și începe ziua. Tot în această perioadă a luat naștere cel mai probabil și conceptul de cină, fiind masa pe care aceștia și-o puteau pregăti când ajungeau acasă după o zi grea de lucru.