Cum alegi un monitor bun pentru fotografie și grafică digitală

de: PLAYTECH
20 07. 2017

Pentru orice designer grafic sau pasionat de fotografie există un monitor perfect. Însă cum îl alegi? Din multitudinea de modele, dimensiuni și funcții, de ce ai cu adevărat nevoie? Ce caracteristici trebuie să iei în considerare atunci când vrei să îți cumperi un monitor bun, profesional?

Având la îndemână o multitudine de dimensiuni, rezoluții, formate de imagine, tehnologii ale panel-urilor și suport pentru culori, utilizatorii profesioniști pot întâmpina dificultăți în alegerea celui mai potrivit monitor pentru prelucrarea fotografiilor sau conceperea unui design.

În primul rând, problema esențială: culoarea. Într-un mediu profesional, fidelitatea culorilor de pe ecran trebuie să fie cât mai apropiată de cea regăsită pe alte dispozitive (precum imprimantele). De aceea, reprezentarea cât mai exactă a culorii este importantă. Cele 16,7 milioane de culori care pot fi reproduse, în mod obișnuit, pe un ecran standard nu sunt suficiente pentru grafica profesională și aplicațiile foto. Un monitor bun pentru acest gen de acțiuni necesită atât o gamă largă de culori, cât și o calibrare excelentă.

Dimensiunea monitorului și formatul imaginii

Pentru o privire de ansamblu asupra muncii creative, a comparațiilor sau a sarcinilor multiple, un ecran mai mare este una dintre cele mai bune posibilități. Orice ecran sub 27 de inci nu furnizează spațiul de care un fotograf sau un designer are nevoie. 32 de inci sau chiar 40 de inci sunt dimensiuni potrivite ale ecranului, care oferă spațiu suficient pentru o muncă de calitate.

Formatul imaginii trebuie luat în considerare. Ecranele panoramice sunt acum standard. Majoritatea designerilor aleg un format al imaginii de 16:9, deoarece nu oferă doar o mulțime de spațiu orizontal, ci și un spațiu relativ mai înalt, comparativ, spre exemplu, cu formatul 21:9. Acest lucru înseamnă că necesită mai puțină mișcare a gâtului și a ochilor pentru o imagine de ansamblu mai bună și poate să se potrivească în mod proporțional cu dimensiunile standard de tipărire.

Un monitor bun este plat sau curbat?

Alegrea depinde de preferințele personale ale fiecăruia. Ultimele monitoare curbate înfășoară spațiul ecranului ușor în jurul liniei de vizibilitate a utilizatorului, permițând o concentrare mai mare asupra sarcinilor: lucru important în mediile de lucru aglomerate. Un monitor bun curbat este capabil să creeze o percepție sporită a adâncimii cu distorsiuni minime ale imaginii. Cu toate acestea, unii utilizatori raportează o preferință pentru ecranele plate pentru crearea (mai mult decât vizualizarea) de conținut, deoarece orice distorsionare a imaginii, chiar și minimală, este nedorită. În funcție de spațiul de lucru (și de buget), o idee bună ar fi o configurație duală: un ecran plat și unul curbat.

Acestea sunt doar câteva sfaturi practice și utile pe care le poți urma atunci când vrei să îți iei un monitor bun, profesional. Pentru ghidul complet, care te va ajuta să iei decizia potrivită, din toate punctele de vedere, te invităm să citești acest articol detaliat.

Dacă tot nu ești decis ce să îți cumperi, am alcătuit o listă de trei monitoare profesionale care ar trebui să-și facă bine treaba în orice condiții. Ele nu vin la un preț mic, însă, așa cum știm, pentru calitate superioară trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar.

Philips LED PLS  27″, 5K, DP, Pivot, 275P4VYKEB/00

Cel mai important aspect al acestui monitor este rezoluția pe care o scoate. 5K nu este încă un standard în domeniu, însă nu e rău să fii cu un pas înainte. Poți cumpăra display-ul Philips de AICI.

BenQ LED 4K IPS PV3200PT, 32 inci, Rezoluție 3840 x 2160

Chiar dacă acest BenQ nu dispune de 5K, el compensează cu vârf și îndesat prin faptul că are o diagonală foarte mare, de 32 de inci. Chiar dacă numele BenQ nu îți mai spune mare lucru, află că cei de acolo s-au axat pe producerea de monitoare profesionale, lăsând celelalte lucruri deoparte. Pe scurt, s-au specializat în această nișă. Poți cumpăra monitorul de AICI.

Monitor POS touchscreen ELO Touch Open-Frame 4243L

Cel din urmă este și cel mai scump. Pentru cei care au nevoie de touchscreen, dar și de o diagonală absolut uriașă, de 42 de inci, acesta este alegerea ideală. Îl poți cumpăra de AICI.