Memoria LI-RAM folosește lumina pentru a transmite informație

de: George Stanciu
19 04. 2017

Căutarea unor noi tehnologii inovatoarea este continuă, iar memoria LI-RAM ar putea reprezenta un nou progres.

Memoriile calculatoarelor și ale altor dispozitive reprezintă unul dintre domeniile de interes pentru cercetătorii și inginerii care fac tot posibilul să creeze tehnologii mai rapide. Un nou progres în acest domeniu vine de la o echipă din Canada, de la University of Victoria. Cei de aici speră să schimbe modul de funcționare al memoriilor cu ajutorul tehnologiei LI-RAM.

Tehnologia folosește un nou material magnetorezistiv și cu inducție luminoasă, care permite cipurilor de calculator să existe la nivel molecular. Natia Frank este una dintre cercetătoarele care lucrează la acest proiect, al cărui scop este reducerea de energie consumată și de căldură produsă de calculatoarele pe care le folosim în prezent.

LI-RAM folosește cu 10% mai puțin curent electric decât memoria RAM clasică, nu produce căldură și este mult mai durabil, dar și mai rapid. Ce este cu adevărat special la noua tehnologie este că folosește lumină în loc de electricitate pentru a transporta informația.

Materialul din LI-RAM are calitatea de a-și schimba rapid proprietățile magnetice atunci când este supus luminii verzi. Informația este procesată și stocată în cadrul moleculelor, astfel că ne apropiem de ipotetica ”memorie universală”.

Conform cercetătorilor, aproximativ 10% din consumul general de energie electrică este neesar de către tehnologii de informații și comunicații. De asemenea, e-deșeurile aduc aproximativ 3 milioane de tone de materiale toxice la gropile de gunoi. LI-RAM ar putea rezolva chiar și o parte din aceste probleme, scrie digitaltrends.com.

Cercetătorii vor să folosească LI-RAM nu doar pentru calculatoare, smartphone-uri și alte dispozitive de acest fel. Materialul ar putea avea aplicații și în imagistica medicală, în cadrul celulelor solare sau pentru diverse nanotehnologii. Echipa se arată încântată de descoperire și consideră că acesta este abia începutul. Va mai dura, însă, până vom vedea o astfel de tehnologie pe piață, dar aceasta ar trebui să fie deja pe piață în cel mult zece ani.