Libelulele pot fi transformate în drone cu ajutorul acestor dispozitive

de: Ioana Bîrsan
02 02. 2017

Cercetătorii plănuiesc să creeze drone hibrid între libelule și roboți, pe care să le controleze cu ajutorul dispozitivelor pe care le vor implanta în creierul lor.

Oamenii de știință au dezvoltat un sistem pe care libelulele vii îl pot purta asemenea unui ghiozdan, și care le va permite inginerilor să manipuleze mișcările pe care acestea le fac, conform IflScience.

Nu e prima oară când cercetătorilor le vine o idee de prin care să conducă insectele asemenea unor mașini teleghidate. Ne amintim de momentul în care oamenii de știință au îmbinat tehnologia și natura pentru a crea organisme ușor de controlat care au la bază greieri, lăcuste și, chiar mai controversat,  păsări.  În aceste cazuri, sistemele fac uz în mod inteligent de organele externe ale insectelor și de comportamentul lor. Spre exemplu, greierii pot fi manipulați, prin simularea antenelor, să creadă că se lovesc de un obstacol din drum și să-și schimbe astfel cursul de mers.  În mod asemănător, oamenii de știință fac uz de aversiunea la căldură a lăcustelor și le fac să simtă căldură pentru a le ghida în direcția opusă.

Planul actual al oamenilor de știință este să stimuleze sistemul neuronal al libelulelor și să le determine să se miște în direcția propusă de ei. Dar pentru a ajunge la un rezultat de acest fel, cercetătorii trebuie să altereaze neuronii libelulelor prin adăugarea unor gene care se regăsesc în mod normal în ochii lor. Astfel, aceștia le fac să fie sensibile la lumină și să reacționeze odată ce vor vedea străluciri puternice, distrăgându-le cu ușurință spre o altă locație.

În acest mod, DragonflEYE, devine un nou tip de vehicul micro-aerian care este mai mic în dimensiuni, mai ușor și care se mișcă cu mai multă ușurință decât orice alt obiect creat de om.

Controlarea insectelor ar avea numeroase aplicații, chiar dacă este o problemă discutabilă din punct de vedere moral. Cercetătorii susțin că libelulele ar putea fi folosite pentru a ajuta la polenizare, mai ales în acele momente în care sănătatea insectelor responsabile de acest lucru este pusă sub semnul întrebării.