Lentilele minuscule sunt ideale pentru construcția dronelor și a dispozitivelor medicale

de: Ioana Bîrsan
20 02. 2017

Ochiul uman nu este la fel de performant ca o cameră digitală și asta pentru că acesta nu dispune de un cadru și de o rezoluție fixă. Din acest motiv, nu există o reproducere consistentă a culorii, iar vederea umană este limitată din pricina zonelor oarbe, pe care nu le poate identifica.

Inconsistențele optice, regăsibile în orice ochi biologic, sunt rezultatul selecției naturale și oferă numeroase beneficii de care cercetătorii pot ține cont atunci când lucrează la instrumente de optică digitală.

Folosindu-se de aceste observații, cercetătorii de la Universitatea din Stuttgart, din Germania, au creat o cameră miniaturală, inspirată de privirea extrem de precisă a vulturilor. Fiecare lentilă este creată din plastic și nu este mai mare decât o fărâmă de sare. Adevărata inovație este că aceasta imită fovea care poate fi regăsită în retina ochiului uman sau în a păsărilor prădătoare, și mulțumită căreia putem procesa imaginile cu rapiditate, conform The Verge.

Fovea este o mică depresiune a retinei în care se concentrează o densitate mare de conuri (unele dintre celulele fotoreceptoare din ochiul uman), lucru care permite focalizarea privirii într-un punct anume, la o rezoluție mare. Mulțumită acestui fenomen avem posibilitatea de a concentra puterea optică acolo unde este nevoie, adică în direcția în care privim. Deși multe animale pot face asta, eficacitatea foveei diferă foarte mult. Spre exemplu, fovea umană conține în jur de două sute de mii de conuri pe milimetru, în timp ce cea a unui șoim dispune de aproximativ un milion de conuri pe milimetru.

Prin construirea unor lentile printate 3D, care au la bază acest sistem, cercetătorii speră să construiască camere care pot procesa imagini mult mai rapid și mai eficace. În plus, pentru că lentilele au dimensiuni foarte mici, ele pot fi utilizate în construcția dronelor sau a uneltelor endoscopice, care fotografiază în interorul corpului uman.