Cei patru oameni care au pus mâna pe primul iPhone

de: Claudiu Râpan
29 06. 2017

Astăzi se împlinesc zece ani de la debutul primul iPhone în magazine. Pe 29 iunie 2007 lumea s-a schimbat definitiv. Telefonul anunțat de Steve Jobs, cel care avea să spulbere multe dintre barierele existente până la momentul respectiv, putea fi cumpărat de oricine. A fost primul smartphone. De la acea dată și până azi, în acești zece ani, Apple a vândut mai mult de un miliard de terminale iPhone. Restul e istorie.

Odată cu apariția primului iPhone și apoi cu apariția primelor telefoane Android, am devenit în premieră o societate care avea să fie conectată în permanență la Internet. Acest lucru nu se mai întâmplase până atunci. Comunicarea între persoane a cunoscut poate cel mai mare boom de la inventarea telefonului și până în prezent. Dintr-o dată aveam aplicații precum Skype, WhatsApp sau FaceTime la o apăsare distanță, oriunde ne-am fi aflat.

Steve Jobs a anunțat primul iPhone în ianuarie 2007. Discursul său este amintit chiar și astăzi, însă telefonul pe care l-a prezentat pe scenă era departe de a fi terminat. Apple a mai avut nevoie de șase luni pentru a-și definitiva produsul care avea să schimbe lumea. iPhone s-a lăsat așteptat, iar lumea deja începea să-și piardă răbdarea.

În tot acest timp, în cele șase luni care au trecut de la conferința susținută de Steve Jobs până la apariția terminalului pe rafturile magazinelor din SUA, doar patru oameni au avut acces la telefon, cu două săptămâni înainte de lansarea oficială a acestuia. Cei patru erau jurnaliști de tehnologie în cadrul celor mai importante ziare din Statele Unite ale Americii. Vorbim aici de New York Times,  USA Today, Wall-Street Journal sau Newsweek.

Zece ani de iPhone: Primele impresii

Cei patru jurnaliști, Steven Levy, Ed Baig, Walt Mossberg și David Pogue, s-au întâlnit după zece ani pentru a rememora acele clipe. Ei au povestit despre cum Steve Jobs i-a chemat personal la lansarea primului iPhone, și despre cum au primit celebrele terminale. Primele review-uri ale lor vorbeau despre un telefon extrem de incomplet, fără cameră frontală, fără bliț la cea de pe spate, fără funcțiile de ”cut” și ”paste”, fără să fie capabil să înregistreze video și fără să poți folosi orice tip de căști cu el. Era un telefon cu un milion de defecte. Însă ducea toată industria într-o direcție pe care nu mai apucase nimeni altcineva.

Toți cei patru s-au pus de acord asupra faptului că Steve Jobs tocmai reinventase computerul prsonal. Concept la care adusese atâtea îmbunătățiri în anii ’70 și ’80 prin celebrele Apple 2, Macintosh sau Lisa. În plus, este amuzant să vezi cum patru oameni povestesc despre apogeul carierei lor și despre peripețiile prin care au trecut testând iPhone 2G. Ba chiar mai mult, unul dintre ei l-a și uitat într-un taxi, reușind ulterior să-l recupereze. Nu într-un mod lipsit de emoții.

În cei zece ani care au trecut de la aventurile unei lansări legendare, jurnaliștii au făcut sute de recenzii despre tot felul de produse, dintre care multe chiar de la Apple. Însă nici unul nu i-a marcat precum primul iPhone. Nici măcar Steve Jobs nu s-a așteptat să aibă un așa succes, spun la unison cei patru. A vrut să schimbe un produs și a creat o industrie cu totul nouă, una dintre cele mai competitive din lume. Pentru cei care vor să citească interviul complet cu cei patru ziariști care au avut pe mână primul iPhone cu două săptămâni înaintea celorlalți, materialul este disponibil aici.

E greu de spus dacă Apple este în continuare prima în branșa smartphone-urilor. Samsung a crescut extrem de mult în ultimii ani, iar foarte multe companii din Asia, precum Huawei sau Xiaomi, încep și ele să recupereze teren. De la primul iPhone apărut pe piață, au trecut prin vitrinele magazinelor încă opt modele. E greu de spus ce s-ar fi întâmplat fără această idee pe care Steve Jobs a pus-o în practică în urmă cu o decadă. La fel, e și mai greu de spus ce fel de telefoane am fi folosit astăzi dacă nu am fi avut smartphone-uri. Un lucru e cert. Jobs și Apple au făcut o treabă al naibii de bună și au schimbat modul în care interacționăm în viața de zi cu zi. La mulți ani iPhone!